Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти на српском: Ми желимо слободу кретања

Фото: Kosovo Online

Премијер Косова Аљбин Курти обратио се на данашњој конференцији за медије на српском језику и казао да Влада Косова и њени грађани нису за изазивање инцидентата као и да је лично у честој коминикацији са људима из српске заједнице који су за сарадњу, али су, како је додао, преплашени “због притиска паралелних структура”.

Курти је казао да су специјалци косовске полиције присутни на северу Косова како би подржали граничну полицију, због ризика од “људи који протестују и њихових структура”.

Навео је да специјалне јединице немају другу сврху осим заштите граничне полиције на прелазима Брњак и Јариње.

“Наша одлука и мере које смо педузели нису замишљене против икога. Ми желимо слободу кретања и сматрамо да треба да се о овоме разговара у Бриселу. Ми смо веома отворени за те разговоре и показали смо нашу спремност и господину Борељу и господину Лајчаку, али изгледа да није било спремности од стране Београда”, казао је Курти.

Премијер Косова истиче да ником није у интересу да се ситуација на северу Косова погорша и да дође до ескалације.

“Морам да кажем да ако пратите начин на који говори председник Србије, онда изгледа да су некоме потребни инциденти, али то није премијер Косова  и нису грађани Косова без обзира на њихову националну припадност. Желим да ни Србија ни Косово не уводе привремене таблице, али ми морамо да имамо наше привремене таблице докле год  Србија има њене”, рекао је Курти.

Косовски премијер је истакао да је у сталној комуникацији са многим Србима који живе на Косову, од којих су поједини политичари у Влади Косова, као и са онима који нису политички активни и да међу њима не прави никакву разлику.

“Али морам да вам кажем да има Срба на Косову који праве разлику, кад се састану са мном, они не желе да то буде јавно. И мени је жао што смо у оваквој ситиацији. Они су мени рекли да када се врате у своју општину, да тамо можда ја нећу бити у стању да их браним. Ја не мислим да су Срби са Косова преплашени од ове владе, али има неки других фактора, од којих се они боје. Ја сам овде за све грађане, без обзира на политичку странку или националну припадност, али још нисмо у тој ситуацији да можемо да бранимо свакога од разних паралелних структура”, нагласио је косовски премијер.

Курти је навео пример Србина из Ранилуга, којег је имановао за саветника и дофао да је он након пар сати “поднео оставку због претњи и застрашивања”.

“Значи ако се Срби на Косову плаше некога, будите сигурни да то нисам ја нити моја влада”, закључио је Курти. 

(Kosovo Online, 22.9.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print