Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти опет у Атини

Фото: ФБ профил/Аљбин Курти

Након серије позива Грчкој за признање косовске независности, косовски премијер Аљбин Курти, казао је данас да су односи Приштине и Атине све бољи, као и да је сигуран да ће и друге земље признати Косово.

Курти је провео још један радни дан у Грчкој престоници. Након што је крајем прошле недеље присуствао 25. округлом столу са представницима грчке владе у Атини и одржао серију састанака са грчким представницима власти, Курти је уједно присуствовао отварању 23. Сими симпозијума у Атини, где је честитао 200. годишњицу независности Грчке.

Курти се на овом догађају похвалио да је на изборима освојио више од 50 одсто гласова на фебруарским изборима.

„Тог дана су грађани Косова у знак љубави, одлучили да подрже и гласају за наш програм – за правду и радна места. Трудићемо се и добро нам иде. Ипак, знамо да нисмо острво. Ми смо међусобно повезани и треба нам још већа повезаност“, казао је Курти.

Косовски премијер је на овом догађају говорио и о четири слободе ЕУ – слобода кретања роба, пружања услуга, кретања радника и кретања капитала, које су уједно приоритетни принципи иницијативе о мини шенгену на Западном Балкану, којој се Курти противи.

„Сви знамо четири слободе, међутим, да ли ће увоз робе нанети штету локалним произвођачима? Увоз радника – хоће ли то наштетити синдикатима и правима радника? Требало би да заштитимо њих и права њихових синдиката, али у исто време требало би енергично промовисати поштену трговину на међународним и националним форумима“, казао је Курти.

Уједно је казао да је Косово дуги низ година било „извор имиграната“, али и да сада ствари почињу да се мењају.

Након више позива за признање које је претходних дана упутио грчким политичким званичницима, данас је казао да је независност Косова признало 117 земаља и да су побољшани односи са Грчком.

„Сигуран сам да ће више земаља признати нашу независност, а паралелно са тим радимо са Србијом на принципијелном дијалогу који ће довести до узајамног признавања, уз олакшавање ЕУ и помоћи САД“, казао је Курти.

Тврди да, уколико буде успео да обезбеди правду и радна места, да је сигуран да грађани неће више напуштати Косово. Указао је на потребу обезбеђивања квалитетног образовања и здравствене заштите, независног правосуђа али и већих улагања.

Каже да то све Косово не може да уради само.

„Потребна нам је помоћ у борби против корупције и криминала. Потребни су нам страни инвеститори. Треба нам достојанаство на међународној сцени, да се према нама опходе као једнакима међу земља“, закључио је Курти.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 12. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print