Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Курти опозицији: или више од 80 гласова Вјоси, или преко 500.000 Самоопредељењу

(Фото: Кабинет „косовског“ премијера)

Очекивало се да има оних којима се овај закон не свиђа, али изненађује ова хистерична паника око гласања у дијаспори. Имају избор у рукама: Или преко 80 гласова за Вјосу, или преко 500.000 за Самоопредељење – поручио је јутрос Аљбин Курти.

У току су напори ЛВВ да се пре 5. маја када истиче рок за избор косовског председника, Вјоса Османи изгласа за председницу. Њој, према извештајима, подршку ускраћује ЛДК, односно део посланика, ПДК, ААК и Српска листа.

Потребна је двотрећинска већина посланика за прва два круга, у трећем 61 глас али и надполовично присуство посланика. У супротном, следе нови избори.

Иако се данима за петак најављивала седница за избор председника, па потом и потврђено да је ЛВВ успео да обезбеди 40 потребних потписа да се иста и одржи, али не и довољан број гласова за подршку Османи, уместо тога на дневном реду у скупштини се појавило гласање за измене и допуне Нацрта Закона о општим изборима.

У питању је политички маневар да се опозиција подсети на то шта следи уколико се Вјоса Османи не изабере за председницу – а то су избори, у јавности је већ раширен овакав утисак.

Амандмани нису прошли

Према процедури, скупштинско председништво затражило је претходно од косовске владе мишљење о иницијативи за измену овог Закона, да би потом Влада дала сагласност, након чега је и најављено да ће се о изменама гласати у парламенту.

Са 65 посланика који су синоћ гласали за, а 39 против преиспитивања измене и допуне овог закона по убрзаном поступку, успешно гласање није прошло. За разматрање амандмана у вези са законом по убрзаном поступку била је неопходна двотрећинска већина. Сада ће бити неопходно да се одржи још једно заседање како би се нацрт закона ставио на дневни ред.

ЛВВ је и раније говорила о измени овог закона, а поготову након што је на фебруарским изборима више десетина хиљаде гласова из дијаспоре проглашено за неважеће. Ова странка има највећу подршку дијаспоре у односу на друге странке на Косову. Измена закона било је уједно једно од главних обећања Аљбина Куртија и Вјосе Османи, на недавно одржаним изборима.

Није прошао предлог ЛВВ о измени Закона о изборима; О председнику се одлучује сутра?

Иако је једна од окосница активности ЛВВ била управо борба да се својим гласачима омогући лакше гласање у дијаспори, а у последњем кругу избора и покушај да се измени, односно ублажи правило о гласању за лица која имају правоснажне пресуде, јучерашњи покушај опозиција је видела као покушај уцене: Гласајте за Османи, или ће проћи правило са којим ЛВВ иде на нове изборе у очекивању још веће подршке бирача.

Курти: Намерно ометали гласање у дијаспори, Закон приоритет

Нацрт закона о допуни и измени Закона о општим изборима на Косову није изненађујући или непланиран, већ је приоритет и добио је подршку грађана на Косову и у дијаспори. Стога је одобрење овог Нацрта закона правилно и праведно, добро и корисно – сматра косовски премијер Аљбин Курти, који се огласио јутрос након синоћњег неуспешног покушаја да се усвоје амандмани који се већ колоквијално називају Закон о дијаспори.

„Синоћњи нацрт закона има за циљ да гарантује бирачко право свим грађанима Косова. Наша дијаспора, иако пуна воље и воље да помогне нашој земљи, наишла је на различите препреке у свом учешћу у политичком животу на Косову. Овај Нацрт закона омогућава гласање сународника у амбасадама и конзулатима Републике Косово, односно лакше учешће у процесу почев од следећих избора“, навео је Курти у својој јутрошњој објави на Фејсбуку.

Док његови политички противници покушај да „угура“ измене о начину гласања виде као „демонстрацију доминације“, односно уцену да би се изгласала Вјоса Османи за председницу, Курти каже:

„Овим Нацртом закона жели се олакшати остваривање основног уставног бирачког права и изражавање воље грађана Републике са бирачким правом. Ово право је до сада било намерно ометано и ниједна од прошлих сила га није сматрала важним“.

Тврди да је Нацрт закона заснован на ранијим препорукама омбудсмана и да није нови закон, већ да су га посланици ЛВВ покренули у 6. сазиву косовске скупштине, наставили да подржавају његово усвајање у седмом, а у управо конституисаном 8. сазиву, када су створене околности за његово усвајање, како даље тврди, одобрили га јуче са позитивним мишљењем, да би потом влада и проследила Скупштини на усвајање.

„После тога, и коначно 18. фебруара 2021. године, најавили смо да ће ово бити један од првих закона о којима ћемо гласати у Скупштини“, додао је.

Косово има 55 дипломатских представништава (28 амбасада и 27 конзуларних представништава) које такође имају пошту која би требало да се користи за пријем гласова, објашњава Курти, додајући да је гласање у косовским амбасадама и конзулатима закаснело право, јер је и на протеклим изборима то право било ускраћено.

Пожалио се на то да је на протеклим изборима од око 170 хиљада захтева за регистрацију за гласање из иностранства, са нимало лаким бирократским процедурама и стотинама евра и долара плаћања поштанских услуга, прихватило само 56.375 важећих гласова. То види као „системски и институционални проблем“, који мора да се реши, а у решењу увек истиче „народ као извор суверенитета државе“.

И док Куртија опозиција оптужује да је он тај који убацивањем на дневни ред ове теме јуче око гласања за измене закона жели да изазове нове изборе у случају да не буду хтели да гласају за Османи, Курти им одговара:

„Не можемо и не желимо да водимо земљу на реизбор, јер желимо да изаберемо новог председника. Они који не желе избор председника, они који не воле председника, који су против њега водили и воде посебан рат, могу земљу да поведу на изборе. Њиховим избором они имају избор у рукама: или преко 80 гласова за Вјосу Османија, или преко 500 хиљада гласова за Самоопредељење!“

У међувремену наставља се са најавама да би и данас могла да се одржи седница за избор председника.

 

Извор: Коссев

Став