Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Курти: Последњи је тренутак за Институт за злочине, немамо право на грешку

Фото: Косово онлајн

Косовски премијер Аљбин Курти присуствовао је данас првом састанку Радне групе Института за злочине почињене током рата на Косову, преноси Репортери.

Он је истакао да ће за ово тело бити обезбеђен буџет и нагласио да је прошле године био оформљен тим Института за ратне злочине док је на данашњем састанку почела друга фаза његовог рада у припреми доказа злочина почињених током рата.

У свом говору, Курти је рекао да ће бити припремљен концепт о механизму за злочине почињене током рата на Косову.

“Сматрамо важним да се позабавимо и осталим злочинима који су се догодили на Косову током последњег рата, а то су злочини против човечности и геноцид”, рекао је премијер Курти, додајући да нико не би требало да тврди да ће бити лако да се реше сви проблеми који су настали током 22 године.

Премијер је нагласио велику важност иницијативе за оснивање института, истакавши да је ово последњи тренутак.

“Овај пут немамо луксуз да правимо грешке. Немамо прилику да експериментишемо и не успевамо у томе. Стога је неопходно да удружимо снаге и пружимо подршку једни другима. Цивилно друштво, државне организације, независни истраживачи, страни стручњаци, грађани, сви“, рекао је Курти, додајући да мир захтева правду, али и рехабилитацију.

Министар правде Косова Аљбулена Хаџиу рекла је да је косовска скупштина одобрила амандман који има за циљ уклањање препрека у раду Института за ратне злочине, и нагласила да ће у Специјалном косовском тужилаштву бити запослена још четири тужиоца посвећена раду у овом институту.

(Косово онлајн, 07. 06. 2021/Репортери)

Став