Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти: Почиње нова ера, Србија се учи реципроцитету; опозиција критикује

Фото: Коссев

У Бриселу је данас, после дводневних преговора главних преговарача Београда и Приштине, Петра Петковића и Бесника Бисљимија, уз међународне посреднике, коначно постигнут договор о деескалацији ситуације на Северу Косова, као и о привременом решењу питања регистарских таблица. Међународни званичници, као и амбасадори поздрављају. И док актуелна косовска власт, односно за сада премијер Курти постигнуто види као „нову еру када Србија почиње да се учи реципроцитету“, опозиција критикује, називајући споразум „бесмисленим“.

У првој званичној реакцији косовског премијера, навео је да је овиме утврђен реципроцитет регистарских ознака, с обзиром на то да ће таблице РКС у Србији бити прекривене, што ће бити исто и са супротне стране.

Курти је поновио исто што и српски председник, да ће се специјалне јединице повући, и додао да ће на прелазима као и раније бити косовска гранична полиција која ће примењивати договорено.

Штавише, косовски премијер је навео да иако ће се специјалне јединице повући, оне ће „у случају да буде затребало, поново интервенисати“.

„Почиње нова ера када Србија почиње да се учи реципроцитету“, поручио је он на свом Фејсбук налогу где је такође објавио и садржај договора у три тачке.

Са друге стране, Паљ Љекај (Пал Лекај), функционер Алијансе за будућност Косова (ААК), критиковао је споразум о регистарским таблицама, а посебно повлачење специјалаца и демонстраната у исто време.

„Отићи ће заједно, отићи ће у исто време. Ово је реципроцитет господина Куртија, изједначавање професионалне полиције у одбрани суверенитета и интегритета наше републике са бандом криминалаца“, поручио је он на Фејсбуку.

Харадинај-Стубла: Дијалог уз посредовање ЕУ заврши се увек бесмисленим споразумима

Негативна реакција стиже и од бивше косовске министарке спољних послова, Мељизе Харадинај-Стубле, (Мелиза Стублла) која оцењује да је споразум постигнут у Бриселу губитак и додаје да се дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ увек и заврши „бесмисленим споразумима“.

“Дијалог уз помоћ ЕУ, без временског оквира, без циља и без дефинисаних преговарачких принципа – увек ће завршити бесмисленим, делимичним споразумима који неће решити прави проблем између Косова и Србије. Какав губитак. Пошаљите га назад у Овалну канцеларију”, написала је Харадинај-Стубла на Твитеру налогу.

ЛДК: Критиковали споразум 2016, сад га активирали

Самоопредељење је направило корак напред и два корака назад, оценио је ЛДК у првој реакцији након договора у Бриселу, наглађавајући да се само ради о споразуму из 2016, који је тадашње Самоопредељење назвало споразумом „срама“, а који је ЛВВ данас активирао са највећом последицом а то је да се о суверенитету Косова „више не може преговарати без Србије“.

„Влада Косова је, по први пут, изједначила Специјалну јединицу полиције са илегалним барикадама. Направила их је паром, страна која се са Србијом мора договарати о њеној територији“, навели су у саопштењу.

Оптужујући Куртијеву владу да је договором „дат пристанак“ да Србија од данас „правно уређује територију Косова“, истакли су:

„Дакле, споразум Србије о томе како је легалност регулисана на Косову, где полицијске јединице бораве и када и у ком року одлазе, представља озбиљан неуспех. Изнад свега, то је опасан преседан за будућност; од сада, кад год органи реда иду на север ради успостављања закона, постављају се барикаде и Косово мора да преговара са Србијом о њиховом уклањању“.

И док се оштро противе оном што виде као „невиђеном изједначавање и дугорочне последице које је Влада Републике Косово направила по безбедносне снаге и владавину права са барикадама које спонзорише Србија“, поздрављају равноправност у поступању са регистарским таблицама.

ЛДК је помно пратила кризу на Северу, додају даље, и влади Косова су пружили подршку да „прошири суверенитет на целој територији земље“, као и по питању реципроцитета, „као поштену и неопходну меру“ у политичким и трговинским односима са Србијом. Такође, ЛДК сматра да је дијалог једини облик решавања „међудржавних проблема“.

„Стога је учешће у дијалогу партије на власти данас која јој се због читавог историјског разлога супротстављала као средство, иако изванредан заокрет, било једино и безалтернативно“, навели су на рачун Самоопредељења.

ДСК се такође снажно противи легитимитету косовских градских ознака издатих у Србији. Наставак њихове употребе такође представља застој. Ниједна налепница, ниједна друга мера не покрива озбиљну грешку коју је Влада Косова учинила данас.

Међунардони званичници поздрављају

Државни секретар немачког министарства спољних послова Мигуел Бергер рекао је да је веома важно што је пронађено привремено решење за питање регистарских таблица.

„Веома је важно што је за питање регистарских таблица пронађено привремено решење. То подвлачи потребу за конструктивним напретком у дијалогу између Србије и Косова“, написао је Бергер на Твитеру.

Амбасада Италије на Косову поздравила је резултат преговора о регистарским таблицама, истовремено позивајући Косово и Србију да се укључе у нормализацију својих односа.

„Поздрављамо исход преговора о регистарским таблицама аутомобила и позивамо Косово и Србију да се конструктивно укључе у дијалог уз посредовање ЕУ како би постигли напредак у свеобухватној нормализацији односа“, преноси Коха.

Како преноси овај медиј, и белгијско дипломатско представништво у Приштини такође је поздравило данашњи споразум.

Речи похвале стигле су и од председнице Европске комисије, Урсуле фон дер Лајен, која је поручила да је сада тренутак за наставак дијалога.

„То је веома позитиван развој догађаја након мојих састанака са председником Александром Вучићем и премијером Албином Куртијем. То је добро за цео регион. Дијалог се мора сада наставити“, написала фон дер Лајен на Твитеру.

Ентони Годфри, амбасадор САД у Београду, такође је поздравио споразум, истоврмено наводећи да је „све могуће кроз озбиљан и посвећен дијалог“.

„Сјајна вест! Све је могуће кроз озбиљан и посвећен дијалог“, написао је Годфри на Твитеру.

У суботу се, почевши од 8 часова до 16, ослобађају блокирани путеви код Брњака и Јариња, тако што ће истовремено барикаде повући Срби, и повући ће се специјалне косовске јединице, док ће се КФОР распоредити на прелазима на око три недеље. Формираће се радна група чији је задатак да за шест месеци пронађе трајно решење за режим коришћења таблица а што ће се потом одлучивати на високом политичком нивоу у бриселском дијалогу.

У току је 11. дан блокаде путева код Јариња и Брњака, а због одлуке косовске владе о увођењу пробних таблица РКС за возила са српским регистарским ознакама уз распоређивање специјалних јединица.

(Коссев, 30 .09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print