Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти са амбасадорима Квинте: Специјалци обезбеђују прелаз, демонстранти блокирали путеве

Фото: КоССев

Потребно је одржати мир и спокој, стабилност и безбедност, дијалог мора да се настави и ситуација мора да деескалира, закључак је до кога су дошли амбасадори земаља Квинте и шеф Канцеларије ЕУ на Косову, на састанку са косовским премијером, Аљбином Куртијем на којем су разговарали о ситуацији на Северу Косова.

Косовски премијер састао се данас са амбасадорима земаља Квинте и шефом Канцеларије ЕУ на Косову.

Разговарали су о јучерашњој одлуци у вези са увођењем мере реципроцитета за српске регистарске ознаке, а која је јуче довела до протеста и блокаде пута недалеко од два прелаза на Северу Косова – Јариња и Брњака, која и дан данас траје.

Курти је, како је саопштено из косовске владе, обавестио амбасадоре да јуче и данас није било инцидената ни на једном граничном прелазу.

Поновио је још једном да одлука која се односи на српске таблице није провокација ни дискриминација према било коме, и да је Косовска полиција била и још увек је, како је казао, професионална, коректна и ефикасна.

„Закон је спроведен, обезбеђен је једнак третман“, рекао је Курти, истакавши да су Специјалне јединице у близини прелаза само ради заштите граничне полиције и граничних прелаза.

„Они су тамо присутни јер је на десетине демонстраната блокирало путеве који воде до граничних прелаза 1 и 31 и у њиховој близини. Полиција је разговарала са демонстрантима и није их дирала“, поручио је амбасадорима Квинте Курти, додајући да је слобода кретања „поштена и да не треба да се крши“.

„У овом реципроцитету привремених регистарских таблица за аутомобиле и Косово и Србија су у праву или не. Стога ћемо или задржати обе врсте регистарских таблица за обе земље, или ћемо дозволити да их Косово и Србија уклоне“, закључио је косовски премијер.

Курти је уједно синоћ разговарао са потпредседником Европске комисије и високим представником ЕУ за спољну политику и безбедност, Џозефом Борељом, потврђено је данас из владе.

Назначили су да је Курти данас обавестио амбасадоре о овом телефонском разговору, али и нису прецизирали шта је речено.

Заједно са Куртијем, на састанку са амбасадорима Квинте био је и министар унутрашњих послова Косова, Џељаљ Свећља.

Свећља им је поручио да су полицајци на терену и да, како је казао, доприносе одржавању реда и безбедности.

„Грађани Србије не морају да се плаше. Предузете мере нису против њих, нити против било кога другог. Полиција се не бави националношћу путника. Штити и поштује све грађане без разлике“ нагласио је Свећља.

У саопштењу се прецизира да су се амбасадори Квинте и ЕУ и косовски премијер, сложили да се мора одржати мир и спокој, стабилност и безбедност, те да се дијалог мора наставити и да ситуација мора да деескалира.

Да је неопходна деескалација ситуације, те да је забринут, после два дана ћутње у јавности на догађаје на Северу Косова огласио се и Мирослав Лајчак.

Казао је да је обавестио шефове мисије ЕУ о ситуацији на Северу Косова.

„Остајемо спремни да подржимо разговоре о свим отвореним питањима дијалога“, порука је овог изасланика.

Данас се огласио и српски председник Александар Вучић, након јутрошње седнице Савета за националну безбедност, када је саопштио да је одбио предлог Квинта+ЕУ коју му је изнет јуче и данас управо током састанка прво са Лајчаком, а потом са Квинтом, јер, како је казао, неће да дозволи, понижење Србије.

Какав је предлог за оно што се представља као излазак из кризне ситуације, Александар Вучић није објаснио другачије осим кроз пример куповине пет килограма поморанџи у продавници.

„У најкраћем, то је решење којим би 70 посто онога што су намеравали да раде Албанци на административној линији – заборавили на то, али би увели 20-30 посто…“

„Да јесте (Србија прихватила предлог), одмах би се повукла РОСУ јединица, али није. Ми тражимо да се повуку РОСУ јединице без њихових услова, а да ми вичемо како смо срећни и задовољни што ће да нам дају пробне таблице и стикере…Пустили би на пробне таблице, не би одузимали КМ, ПР, своје грађане би пустили како хоће, али грађане из централне Србије не би и то би отпрлике било. Узели су отпрлике златну средину, мало би нас пустили да то буде као нормално, све у реду, постигли смо компромис. А-а, не може“, нагласио је Вучић данас.

(Коссев, 21. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print