Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти: Србија треба да промени устав, а не ми

Фото: Коха

„Берлински процес је оквир и пут за интеграцију Западног Балкана у ЕУ. Берлински процес је довољно широк и дубок да нема других алтернатива“, казао је Курти данас из Тиране, говорећи о иницијативи Отворени Балкан – чији су иницијатори председник Србије и албански и северномакедонски премијери, а којој се он лично противи. Након састанка са немачком канцеларком Ангелом Меркел, Курти је поручио да од њега нико није тражио да се придружи Отвореном Балкану.

Након јучерашњег састанка у Београду са председником Србије, немачка канцеларка, Ангела Меркел, допутовала је јутрос у Тирану, где се прво састала са албанским премијером Едијем Рамом, а потом и лидерима западнобалканске шесторке.

Након заједничког ручка, Меркел се одвојено састала са премијерима Црне Горе, БиХ, Северне Македоније и Косова.

Курти се након овог састанка обратио јавности где је, како преносе приштински медији, јасно ставио до знања да Косово неће постати део иницијативе Отворени Балкан.

„Разлика између Берлинског процеса и Отвореног Балкана је у томе што за ово друго немамо (чланство у) ЕУ. Република Косово је независна држава за коју се сви морамо обавезати без обзира на позицију коју имамо и тражити њено признање и не очекивати разумевање од Србије за непризнавање независности Косова“, казао је Курти из Тиране, преноси Коха.

Курти је уједно казао да верује да ће се Берлински процес наставити и након завршетка мандата немачке канцеларке, Ангеле Меркел.

Од нас није затражено да се прикључимо Отвореном Балкану

Косовски премијер је уједно казао да од Косова није затражено укључивање у иницијативу Отворени Балкан, али и да му није у интересу да се уједини са Србијом која не признаје Косово.

„Од нас није затражено да се придружимо Отвореном Балкану. Влада Косова је влада суверене државе. Не сматрамо нашим интересом да се ујединимо са Србијом која не признаје независност Косова. Они нису вршили притисак на Косово, већ на Србију. Требало би извршити притисак на Србију која негира злочине и не признаје независност Косова“, рекао је Курти, пренела Коха.

Рама: Косово прави теорије завере; Курти: Не знам о чему прича

Упитан о коментарима премијера Албаније, Едија Раме, који је данас раније рекао да Косово прави теорију завере када је у питању иницијатива Отворени Балкан, Курти је рекао да не зна о чему Рама прича.

Како преноси KosovaPress, Рама је данас критиковао Куртија казавши да је траса за Отворени Балкан поплочана али и да нема контрадикторности између ове иницијативе и Берлинског процеса, те да је Отворени Балкан само механизам за његово убрзање.

Меркел: Договорено да се ради на регионалном тржишту

За разлику од косовског премијера, немачка канцеларка казала је данас из Тиране да подржава пројекат заједничког тржишта, те да што више земаља буде постало део њега, то ће бити боље за регион.

Она је након састанка са лидерима Западног Балкана подсетила да се нису сви из региона придружили овој иницијативи.

Међутим, како преноси KosovaPress, Меркел је казала да је данас договорено да се ради у овом правцу – „јер се Берлински процес додатно јача“.

Више о томе у посебној вести.

Курти тврди да је казао Меркел да не би требало бити европских фондова без европских вредности.

„Нагласио сам да су за наше земље неопходни елементи за трајни мир и дугорочну стабилност – владавина права која делује против корупције и олигархије, демократизација која омогућава слободне и независне медије, суочавање с прошлошћу и реципроцитет мањинских права”, нагласио је косовски премијер.

Реципроцитет према Србији ће бити успостављен, нема другог начина

Косовски премијер се данас осврнуо и на обећање које је дао још од када је преузео функцију премијера – увођење реципроцитета према Србији.

Казао је да ће ова мера бити уведена, те да су припреме и даље у току.

„Написао сам писмо свим владама ЕУ и не само њима, наводећи кршења која Србија чини. Чекам њихове одговоре и биће успостављен реципроцитет јер друге нема. Међутим, са министарком Розетом Хајдари и нашом царином спремамо се да то спроведемо, јер ниједна влада није применила реципроцитет. Када спроводимо реципроцитет, не смемо да пропаднемо“, рекао је Курти.

Курти: Србија треба да промени Устав, а не Косово

Говорећи о дијалогу који се већ годинама води у Бриселу, Курти је критиковао своје претходнике због, како је рекао, компромиса без резултата на крају.

„Моји претходници су правили компромисе и где је признање Србије. Испоставило се да су компромиси погрешни. Србија треба да промени Устав, а не Косово“, истакао је Курти.

Прецизирао је да су са његове тачке гледишта, Србија и Косово „две земље које воде дијалог о статусу односа у будућности“.

„Статус Косова није споран. Косово се не може вратити у време пре 2008. године када је прогласило независност“, казао је.

О тужби за геноцид против Србије: Прикупљамо документацију, потребно је време

Данас је уједно говорио о још једном обећању које је дао косовској јавности пре више месеци – подизању тужбе за геноцид против Србије.

Поновио је да је реч о обимном послу за који је потребно доста времена, те да влада прикупља неопходан материјал.

„Ми се припремамо за ово, припреме које су одличне у смислу прикупљања документације, тако да не можемо то учинити брзо“, прецизирао је.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије          
(КоSSev, 14.9.2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print