Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Курти у Бриселу: Нас оптужују док се гради Велика Србија

Фото: Твитер, Аљбин Курти

Косовски премијер Аљбин Курти борави већ други дан у Бриселу. Са највишим европским званичницима састајао се јуче и данас. Пред европским одбором за спољне послове, одговарао је и на питања о тзв. великој Албанији, казавши да су то оптужбе из Србије док она заправо прави велику Србију, као и да су распад Југославије и Совјетског Савеза слични, јер су Србија и Русија остале „раштркане попут пипака хоботнице“.

Првог дана радне посету Бриселу, косовски премијер најпре се састао са специјалним представником ЕУ за дијалог, Мирославом Лајчаком, потом јутрос и са генералним секретаром НАТО-а, Јенсом Столтенбергом, па раније поподне и са високим представником ЕУ за спољну политику и сарадњу, Жозепом Борељом.

Главна тема разговора косовског премијера и европских званичника била је управо – дијалог.

Ови касни поподневни сати и крај посете белгијској престоници, обележили су састанци са председницом Европске комисије, Урсулом вон дер Лајен и европским комесаром за проширење, Оливером Вархељијем.

„Светска банка мора да се према нама односи као према будућем члану ЕУ. Нисмо ни ‘близу’ ни ‘комшије’ зато што смо окружени ЕУ“, поручио је Курти након састанка са европским комесаром за проширење.

Курти каже да је нагласио да је ово приступ Европске уније према региону.

Додаје и то да је Вархељија уверио у посвећеност реформама, те и да су се сложили да ЕУ не сме имати алтернативу.

 

 

Европски комесар се након овог састанка није оглашавао.

Са друге стране, након састанка са председницом, Европске комисије, Урсулом вон дер Лајен, Курти јој се захвалио на подршци у вези са борбом против ковида и социјално-економским фондом, али и како је истакао „њеној посвећености да помогне са што више вакцина, што је пре могуће“.

„Нова влада на Косову фокусирана је на радна места и правду, и шанса за ЕУ такође да покаже да реформе функционишу“, поручио је косовски премијер након састанка са вон дер Лајен на Твитеру.

 

 

Са друге стране, још једна порука на Твитеру након састанка ова два званичника, овог пута од Урсуле вон дер Лајен. Каже да је добар први састанак са Куртијем.

Његовој влади је пожелела успех у реформама на Косову, укључујући владавину права и нормализацију односа са Србијом.

„ЕУ ће наставити да подржава Косово, укључујући вакцине и борбу против пандемије“, написала је вон дер Лајен на Твитеру.

За сам крај посете косовског премијера Бриселу, планирана је и посета Одбору за спољне послове Европског парламента.

Он је у обраћању европским посланицима казао да је „за дијалог, али за добро припремљен са принципима“.

Такође је навео да за преговарачким столом  „Србија и Косово морају да буду равноправне стране“.

„Моја обавеза је да штитим независност Косова, ми смо за дијалог, али за добро припремљен дијалог са принципима. Прво је прихватање стварности. Независност Косова заснована на Ахтисаријевом пакету представљала је компромис. Отварање овог пакета значило би отварање листе жеља и форсирање које би довело до нежељених последица. Други принцип је да Србија мора да прихвати истину и злочине и геноцид који је починила за које је НАТО морао да бомбардује београдски режим,. Чак ни после рата на Косову, нова влада у Србији није се оградила од Милошевића. Трећи принцип је једнакост представника, седимо једнако за сваким столом, Косово није питање већ страна у дијалогу, то се мора разумети пре сваког састанка“, казао је Курти, преносе приштински медији.

Курти је и пред евро-парламентарцима поновио и то да су – запошљавање и правда приоритет, без занемаривања дијалога са Србијом.

Одговарајући на питања европских посланика, Курти је поновио да Србија треба да се нормализује пре него што нормализује односе са Косовом.

„Победили смо са слоганом рад и правда, усред пандемије ковид-19, значи да су то кључни приоритети, не запостављамо дијалог са Србијом. Ми желимо нормализацију са Србијом, али нормализација не може бити на штету нормализације наших интереса. Србији је потребна њена нормализација. Морамо нормализовати односе и нормализовати наше земље“, казао је Курти, пренела је приштинска Газета.

Такође пред овим Одбором говорио је о „идеји Велике Албаније“, казавши да се ради о оптужби Србије против Косова, те да Србија покушава да направи Велику Србију.

„Велика Албанија постојала је неколико година у Другом светском рату, Србија нас оптужује за Велику Албанију која покушава да направи Велику Србију. Ако погледате распад Југославије и Совјетског Савеза слични су као и након распада, раштркани попут пипака хоботнице. Србија са Републиком Српском у Босни, просрпских партија у Црној Гори, паралелних структура на Косову и Православне цркве у Северној Македонији“, казао је, такође преноси Газета.

Курти је у дводневној радној посети овој европској престоници боравио у друштву два потпредседника Бисника Бисљимија и Донике Гервале Шварц.

Курти ипак у мају у Бриселу

Касније вечерас, у интервјуу за приштинску Коху, Курти је потврдио да ће он ипак доћи у мају поново у Брисел, и то 18., али овог пута на позив високог представника ЕУ за спољне послове Жозепа Бореља, на радну вечеру на којој ће присуствовати лидери Западног Балкана.

 

Обрада и наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(КоССев, 29.4.2021)

Став