Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти у Бриселу: Србија је дошла на Косово геноцидом и отишла са геноцидом, Вучић злоупотребљава Драгицу

Фото: Видео принт

„На састанку смо разменили дарове, ја сам њима дао три књиге, а они мени три увреде“, поручио је данас након састанка у Бриселу предводник приштинске делегације за преговоре у Бриселу, Аљбин Курти. Косовски премијер је уједно казао да нису тачни наводи председника Србије, да је данас одбио да се обавеже на нечињење акција које могу довести до дестабилизације.

Са друге стране, потврдио је да је косовска делегација оптужила Србију за више геноцида на Косову. Говорећи о случају српске повратнице, Драгице Гашић, казао је да је Вучић и Петковић злоупотребљавају, док се, са друге стране, тврди, косовска влада притиви насиљу, а посебно над мањинама.

Након завршене друге рунде дијалога, Курти је током већег дела свог обраћања медијима говорио на српском језику – одговарајући на питања српских медија.

„Није тачно да ми нисмо прихватили три захтева Европске уније, то је неистина, то је лаж“, казао је данас Курти медијима након што је завршена друга рунда дијалога.

„Прихватили смо да осуђујемо било какву акцију или декларацију која ремети стабилност, али смо инсистирали да та тачка буде још чвршћа – у којој ће се помињати и мир и сигурност, али данас немамо заједничку декларацију зато што председник Србије никако није желео да се разговара о несталим лицима и неким другим питањима“, казао је Курти са друге стране.

Предводник приштинске делегације на експертском нивоу, Бесник Бисљими, према речима косовског премијера, данас је на састанку указао на 11 тачака, а које представљају „11 баријера које Србија намеће Косову у погледу трговине“, а да је и то Вучић одбио.

И док тврди да није одбио три предлога ЕУ, казао је да је данас предложио писани споразум са шест шест тачака или Декларацију о миру две стране, која је, како је казао, одбијена и без читања.

Курти је и у међувремену објави она свом Фејсбук профилу текст ове декларације а који, како је казао, говори о опредељености на ненападање и реципрочним правима.

Курти је такође рекао да су у оквиру питања о несталима затражили да се убаце речи „суочавање са прошлошћу, који је прихваћен од стране високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност, Бореља, али Вучић није прихватио да се разговара о овој тачки“.

Такође је саопштио да је пристао на то да приштинска делегација дође поново у Брисел августа месеца, а потом и септембра да се одржи нови састанак на високом нивоу.

Србија је дошла на Косово геноцидом и отишла са геноцидом

Када је реч о даровима косовског премијера. Он је председнику Србије поклонио три књиге.

„Дао сам им књигу Наташе Кандић, односно Фонда за хуманитарно право, која документује 1.133 деце која су убијена на Косову 1998. и 1999. године, а од тога 109 деце се и дан данас воде као нестале особе. Дао сам књигу у којој су исповести жена које су силоване од стране полиције и војске и трећа књига о истребљењу Албанаца од 1878. до 1884. године“, казао је Курти.

Тврди да је овим књигама „доказао српском председнику да ово што се догодило 98 и 99 године, није први српски геноцид већ задњи“.

Србија је дошла на Косово геноцидом и отишла са геноцидом

„Први геноцид десио се у Лесковцу, Куршумлији, Прокупљу, Топлици, Врању и Нишу. Много Албанаца данас на Косову, укључујући и председника косовског парламента, имају имена по селима у јужној Србији, одакле су истребљени Албанци пре 165 година“, казао је Курти.

Тврди да је тиме хтео да укаже српском председнику, али и европским званичницима, да „Албанци и Србија као држава, а не као Срби, имају дугу историју“.

Никада нисам рекао да су Срби геноцидан народ

Косовски премијер уједно тврди да никада није рекао да су Срби геноцидан народ, као што то тврде други.

„Ја кажем да је Србија као држава извршила геноцид. Политичко вођство државе Србије јесте одговорно за геноцид. А то што је ту био и садашњи председник Србије је иста ствар“, додао је косовски премијер.

Противимо се насиљу, посебно над мањинама; Инциденти одговарају онима кој желе поделу

На питање новинарке ко је одговоран за злочине који су се догодили над српским становништвом, Курти је поручио да ће се побринути да ниједан злочин не застари, и да буде расветљен у косовском и међународном судском систему.

„На Косову смо имали УНМИК, сад имамо ЕУЛЕX, имамо Специјални суд, имали смо и Хашки трибунал“, додао је косовски премијер, наводећи да је на Косову правду увела међународна заједница. Међутим, тврди да то није било могуће у Србији.

„Сећате се да је Шешељ у Хагу имао три правна саветника, а један од њих је био председник Србије, Александар Вучић. И на данашњем састанку је Вучић поновио да је НАТО терористичка организација“, тврди вођа приштинског тима.

Косовски премијер уједно каже да се његова влада противи насиљу, а потогову над мањинама, те да Косово нема никакав интерес од тога.

Са друге стране, тврди да „они који желе поделу Косова, желе да докажу да Албанци и Срби не могу да живе заједно“.

„Њима и одговарају инциденти“, казао је Курти.

ДБ Србије одговорна за Панду – хтели да оптуже ОВК

Како је сам потврдио, на данашњем састанку косовски премијер осврнуо се и на случај Панда – када је 1998. у Пећи убијено шест српских младића.

Курти каже да је за овај случај била одговорна Државна безбедност Србије, а с циљем да за то оптужи ОВК.

„Желимо да радимо заједно са Србима на Косову, али морамо да причамо истину о Србији као држави. За мене народ и држава нису иста ствар“, казао је Курти.

Вучић и Петковић злоупотребљавају Драгицу Гашић

Осврнуо се и на случај једине српске повратнице у Ђаковици, Драгице Гашић.

Курти каже да му је веома жао што српску повратницу „злоупотребљавају“ председник Србије и директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић.

„Довели су је на Видовдан на Косово и то са камерама, што значи да не маре за те људе већ праве шоу са њима, да би рекли ево Албанци немају гостопримство према Србима повратницима. То што су је на такав начин довели на Косово, нема никакве везе са добром намером према благостању госпође Гашић“, тврди косовски премијер.

Против Драгице Гашић општина Ђаковица поднела је тужбу с циљем одузимања станарског права које је остварила недавно, пре свог повратка у Ђаковицу.

Курти, међутим, данас каже да сви они који на Косову имају својину – ако је нису продали, или ако им је није дао Слободан Милошевић, могу да се врате.

„Има пуно Албанаца којима је Милошевић одузео стан и дао га полицајцу који је дошао из Београда. Седећи у Београду не можете знати шта је са Србима, ако желите то да знате причајте са Албанцем на Косову“, поручује косовски премијер.

Када вас бомбардује 19 држава, мора да сте били веома лоши

Осврнуо се и данас на председника Канцеларије за питање несталих Владе Србије, Вељка Одаловића, затраживши још једном од српског руководства да га скине са ове функције. Уједно је казао да Србија одмах пружа велики отпор када напомене суочавање са прошлоћу.

„Ако сте чисти зашто бисте се бојали суочавања са прошлошћу, ја сам човек који је окренут ка будућности, али не можете да се бавите несталим лицима, а да кажете да државу Србију још води Вељко Одаловић, то је сулудо“, оцењује Курти.

Говорећи о злочинима почињеним током рата на Косову, Аљбин Курти уједно је казао да је УНМИК дигао више оптужница против Албанаца, него против Срба.

„Али мислим да је овде велика неправда која треба да се коригује на правни и праведни систем за све злочине који су се, без обзира на националну припадност, догодили на Косову. И ту нема никакве сумње, Србија води у целој Југославији, јер када се 19 држава НАТО-а удруже и бомбардују једну земљу, мора да је била веома лоша“, закључио је Курти.

(Коссев, 19. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print