Покрет за одбрану Косова и Метохије

Курти ће инсистирати на своја четири предлога и у наредном сусрету

Фото: Репортери

Емир Абраши из организације Демократија плус каже да четири предлога која је изнео премијер Косова Аљбин Курти на састанку с председником Србије Александром Вучићем у Бриселу нису реални у циљу унапређења дијалога, преноси Репортери.

Посланица Самоопредељења Фиторе Пацоли изјавила је да ће Приштина у дијалогу са Београдом наставити да инсистира на четири предлога које је косовски премијер Аљбин Курти изнео на првом састанку са српским председником Александром Вучићем.

“Имамо четири предлога која смо изнели на прошлом састанку, очекујемо да ће их Србија озбиљно схватити и да ћемо кренути даље. То су наша четири предлога на којима ћемо инсистирати да их Србија прихвати “, изјавила је Пацоли.

Емир Абраши из организације Демократија плус каже да, иако су четири предлога премијера Куртија добри, нису реални у циљу унапређења дијалога.

“Четири предлога премијера Куртија су добри, али нереално за помицање дијалога унапред. Будући да нећемо добити позитиван одговор са српске стране, поставља с питање какав ће бити став Косова – да ли ће се наставити са процесом дијалога или ћемо се повући. Сама чињеница учешћа у дијалогу значи да се мора доћи до компромиса. Влада Косова би требало да блиско сарађује ​​са нашим партнерима како би погурала ствари које нам одговарају али  у овом процесу и не можемо да будемо тврдоглави и неконструктивни “, рекао је Абраши.

Абраши истиче да се напредак може постићи и на политичким састанцима на нижим нивоима уз координацију са Европском унијом.

На првом састанку на високом нивоу у оквиру наставка дијалога Београда и Приштине  косовски премијер Курти предложио је “да шест земаља западног Балкана промене споразум ЦЕФТА у СЕФТА”, да Косово и Србија потпишу споразум о ненападању, да се након узајамног признавања постигне билатерални реципроцитет, укључујући питање мањина, а Курти је захтевао и оставку Вељка Одаловића на место председника Комисије за нестала лица.

 

(Репортери/Косово онлајн, 4.7.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print