Покрет за одбрану Косова и Метохије

КФОР: Замена вештачких препрека у близини В.Дечана одрађена у договору са локалним властима

Фото: КФОР

Замена вештачких препрека које су на путу ка манастиру Високи Дечани постављене са доласком јединица КФОР-а на то подручје, извршена је на основу одлуке КФОР-а, а у договору са локалним властима, изјавили су за КоССев из ове мисије НАТО-а, а након јутрошњег писања приштинских медија да је градоначелник Дечана заправо захтевао уклањање ових барикада.

„КФОР је сматрао неопходним да старе препреке замени новим, како би се обезбедио континуирани, ефикасни ниво заштите и сигурност – што се захтева и Резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација 1244 из 1999. године, којом се налаже КФОР-у да осигура безбедну и сигурну средину и слободу кретања за све заједнице на Косову, истовремено осигуравајући највиши степен поштовања околине“, наводи се у одговору КФОР-а за КоССев.

Прецизирали су да је добро познато да је подручје око манастира Високи Дечани од високог уметничког и културног значаја и да деценијама привлачи туристе и истраживаче.

„Овај најновији корак допринеће побољшању квалитета живота, како локалног становништва, тако и туриста који посећују манастир и околна подручја“, додаје се у одговору.

Из КФОР-а уједно поручују да су Високи Дечани данас једино верско место које обезбеђују припадници ове мисије, а док сва остала или обезбеђује Косовска полиција или немају обезбеђење.

Подсетимо, Газета Еxпресс јавила је овог јутра да су снаге КФОР-а у близини манастира Високи Дечани „ојачале барикаде“, те да је таква акција изазвала реакцију грађана коју су рекли да ове „барикаде одражавају несигурност, политички притисак и препреке развоју нормалног живота на овим просторима“.

Овај медиј уједно је пренео изјаву градоначелника Дечана, Башкима (Басхким) Рамосаја, који је рекао да је обавештен о постављању нових барикада, али и да је инсистирао на томе да се оне уклоне.

„Одувек сам инсистирао да ми се ове барикаде у потпуности уклоне. Пре неколико дана дошли су у канцеларију и обавестили ме да ће уклонити бетонске пирамиде које су биле, али су ми рекли да, због ситуације и околности у вези са манастиром, не могу да их уклоне у потпуности и да ће поставити неке барикаде од дрвета, где је речено да ће садити цвеће“, рекао је Рамосај, пренела је Експресс.

Фото: КФОР

(Коссев, 09. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print