Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лавров: Америчка мисија у Авганистану доживела крах

© Фото : POOL / Уђи у фото-галерију
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Сједињене Америчке Државе нису успеле да реализују постављене циљеве у Авганистану.
 

„Американци су отишли, као што је потврдио председник (САД Џозеф) Бајден, јер су оценили да је њихова мисија завршена. Наравно, он се трудио да представи ситуацију у максимално позитивном светлу, али сви схватају да је мисија пропала. То се отворено признаје, између осталог и у САД“, рекао је Лавров.

Министар је истакао да тероризам нигде није нестао, а да су терористичка група ДАЕШ (забрањена у Русији) и огранци „Ал Каиде“ (терористичка организација забрањена у Русији) учврстиле своје позиције у земљи. Притом, како је додао, производња наркотика достигла је рекордне показатеље, а ништа се не чини у циљу борбе против тога.
 
Лавров: Погоршава се ситуација у Авганистану, ако буде потребе ангажоваћемо базу у Таџикистану - Sputnik Србија, 1920, 07.07.2021
Русија
Лавров: Погоршава се ситуација у Авганистану, ако затреба рачунамо и на базу у Таџикистану
Истовремено, шеф руске дипломатије нагласио је да Москва намерава да сарађује са Вашингтоном и Пекингом у циљу решавања ситуације у земљи. Како је додао, неопходно је да се користе политичка средства да би се ти циљеви постигли, а у дијалогу би требало да учествују представници талибана (терористичка организација забрањена у Русији).
 
Лавров је поручио да Москва није заинтересована за то да на територији Авганистана царује хаос.

„Не само због тога што не желимо да се он прелије на наше суседне, савезничке земље, него једноставно због тога што желимо све најбоље авганистанском народу и заинтересовани смо за то да тај, за нас пријатељски народ живи мирно и у друштву које се развија стабилно, без неких опасности од тероризма, трговине дрогом које долазе са те територије“, објаснио је шеф руске дипломатије.

Он је прецизирао да Русија не жели да једна од страна надвлада у Авганистану, јер би то било веома нестабилно, крхко и привремено решење. Напори Русије су усмерени на то да дијалог, који ће довести до политичког решавања ситуације, буде „инклузиван са учешћем свих политичких, етничких и других група у Авганистану“, поручио је шеф руске дипломатије.
 

Америчке базе у Централној Азији

Лавров је истакао да Американци не скривају своје намере како би наговорили земље Централне Азије и Пакистан да на својим територијама распореде део војне инфраструктуре коју повлаче из Авганистана.
Военнослужащие армии Таджикистана - Sputnik Србија, 1920, 16.07.2021
Русија
Сила и моћ: Таџикистан одржао војну параду на граници са Авганистаном

„Као прво, Пакистан и Узбекистан су већ званично саопштили да је то искључено, они неће размештати такву инфраструктуру на својим територијама… Нико од наших савезника није саопштио да намерава да изложи своју територију, своје становништво оваквом ризику“, констатовао је Лавров.

Шеф руске дипломатије борави у Ташкенту где се одржава дводневна међународна конференција „Централна и Јужна Азија: регионална повезаност. Изазови и могућности“. На маргинама конференције Лавров се састао са председником Авганистана Ашрафом Ганијем.
 
Вашингтон и представници покрета „Талибан” (забрањен у Русији) су 2020. године у Дохи потписали први мировни споразум после више од 18 година рата. Он предвиђа повлачење страног контигента војске и почетак међуавганистанског дијалога после размене затвореника. Бела кућа је обећала да ће се војска из Авганистана повући до 11. септембра.
 
Све о Русији прочитајте овде.
 
 
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print