Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лавров: Начела несврстаних потребна, опасни напади на Повељу УН /видео/

Фото: © Sputnik / Лола Ђорђевић

Русија као и већина чланица међународне заједнице сматра опасним континуиране нападе на Повељу УН, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров на самиту поводом 60 година прве конференције несврстаних.

Уз захвалност Азербејџану и Србији на организовању самита, Лавров је учесницима скупа пренео поздрав председника Русије Владимира Путина.

Покрет несврстаних показује да жели конструктиван дијалог свих земаља у свету. Данас кад ситуација постаје све турбулентнија, кад се човечанство суочава с многим изазовима, начела покрета су потребна за све, посебно за решавање конфликтних ситуација“, рекао је руски министар.

Он је подсетио да је из Београда пре 60 година послата јасна порука свету да се сукоби, кризе и изазови морају решавати и да друге алтернативе нема.

„Не смемо заборавити ни кључне концепте УН. Морамо избегавати двоструке стандарде и морамо чувати идеале узајамног поштовања и сарадње“, поручио је Лавров и истовремено упозорио на, како је рекао, континуиране нападе на Повељу УН.

„Русија као и огромна већина чланова међународне заједнице сматра деструктивним и опасним континуиране нападе на Повељу Светске организације. Као и покушаје да се архитектура заснована на УН замени неинклузивним концепцијама, слично тзв. Поретку заснованом на правилима који су у суштини базирана на двоструким аршинима и ризикују да нас врате у епоху блоковске политике и линија подела“, упозорио је шеф руске дипломатије.

Он је с тим у вези нагласио да Покрет несврстаних својим солидарним акцијама може да се успешно успротиви сличним покушајима.

„С друге стране, ефикасна сарадња Русије с члановима Покрета несврстаних у Генералној скупштини УН јасно сведочи о сагласју наших приступа у многим питањима од глобалног значаја: од супротстављања нелегитимним једностраним санкцијама до борбе против тероризма и заштите људских права. Надамо се да ће наш заједнички рад и ниво узајамне подршке иницијатива јачати, имајући у виду и чињеницу да је Русија добила статус посматрача“, рекао је Лавров.

(Спутњик, 11.10.2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print