Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лавров: Прелазак на мултиполарни светски поредак ће потрајати

© Пресс-служба МИД РФ
Прелазак са западноцентричног модела глобалног развоја на мултиполарни, стабилнији светски поредак потрајаће дуго, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
 

„Данас је светски развој у фази или епохи преласка на глобалну мултиполарност. Период ће бити дуготрајан, траје већ много година. Наравно, прелазак са западноцентричног модела на челу са Сједињеним Америчким Државама на демократичнији, стабилнији светски поредак трајаће дуго. Ипак, вероватно је свима очигледно да се центар светског развоја већ померио из евроатлантског у азијско-пацифички регион и његов кључни део – Евроазију“, рекао је Лавров на 29. скупштини Савета за спољну и одбрамбену политику.

Како је додао, данас је неопходна равнотежа интереса за одрживо решавање глобалних проблема.
 
„Међународни живот постаје све инклузивнији у смислу онога шта на њега утиче. Он обухвата читав низ фактора који су међусобно повезани. То су, наравно, и развојни модели и модели државног уређења, политичке традиције, културно-цивилизацијски кодови и још много тога“, констатовао је шеф руске дипломатије.
Лавров је поручио да је једно јасно – „немогуће је да се проблеми стабилно и поуздано реше традиционалном равнотежом снага – потребан је баланс интереса“.
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print