Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лазаревић: Куртијев пољуљан рејтинг скочио слањем специјалаца на Север

Фото: Коссев

На Северу су реакције на договор из Брисела подељене, оценила је у Дану уживо на Н1 уредница КоССева Татјана Лазаревић. Они који критикују договор виде га као даље уступке српске власти интеграцији Севера. Грађани који се не информишу даље од прорежимских медија сматрају с друге стране да неће бити промене у коришћењу КМ таблица. Постоје и они који као искључивог кривца након кризе виде Куртија. Има грађана чији је утисак да су кључну улогу у договору о брзом уклањању барикада и специјалаца одиграли НАТО и КФОР, уз америчког представника.

Осим критика на рачун акције косовске владе, за оне који при том критикују и потезе српске власти, један од главних утисака је изјава да је „очуван мир“.

Како је Лазаревић истакла, нарочито се праве паралеле између јучерашње поруке председника Александра Вучића да смо споразумом „сачували мир“ и изјаве Слободана Милошевића након окончања НАТО бомбардовања 1999. године, када је грађанима честитао мир, а након тога су Срби на Косову остали незаштићени, односно уследили насиље и погром над Србима који су тада остали на Косову и у Метохији.

„Када се прави паралела, онда се не мисли на погром, већ пре свега у смислу повлачења потеза који значе даље повлачење српске државе, власти и политике“, навела је.

Са друге стране, значајан број је оних грађана, наводи даље Лазаревић, а пре свега запослених у институцијама који су претходних дана кроз радну обавезу били на барикадама, међу којима се пронела информација, а коју је истакао у више наврата и председник Србије у јучерашњем говору – да неће бити скидања таблица. За њих је то информација коју издвајају као главну вест.

„То је оно што је Србима на Северу у овом тренутку веома важно. Они који се нису даље обавештавали од прорежимских вести остају у уверењу да ће све остати исто и да ће се возити и даље возила са српским таблицама градова на Косову. Пре свега се мисли на таблице КМ, изостављајући онај други део информације да ће се решење тражити након пола године, као и изостављајући онај други информације самог председника Вучића у говору јуче, који је потврдио да се у пракси оваква возила возе само на Северу. Али, како је он казао – то није проблем за Србе на југу јер већ дуже време они знају да не могу да возе аутомобиле са српским ознакама градова на југу Косова и да су се преусмерили на ‘КС’ таблице, како то опет он каже“, објаснила је.

Такође, постоје и аналитичари са Севера који искључиво критикују косовског премијера, сматрајући да је то његов губитак, уз истицање одлука које су донете на уштрб интереса српске заједнице, искључујући при том поглед и на саме одлуке из Београда.

Коначно, постоји значајнији део становника на Северу који верују у то да је брзој деескалацији ситуације на терену, односно „брзом решењу“ допринело пре свега укључивање НАТО-а/КФОР-а, уз америчког представника у Бриселу, пре свега када је у питању аранжман о повлачењу и барикада и полицајаца, те да сада преостаје да се сачека и види да ли ће се договор мирно и спровести сутра.

Наставници се са барикада враћају у школе?

Указала је и да има одређених „чудних околности“ који су ишли уз ову кризу, попут те да су родитељи ђака са Севера Косова, преко Вајбер група, добили обавештење да се њихова деца од понедељка враћају у школске клупе.

Лазаревић је подсетила да су школе на Северу Косова биле једине у којима се настава није одвијала у учионицама још од почетка школске године, а да је сада та одлука промењена, иако су из КБЦ Косовска Митровица само два дана раније стигла упозорења о погоршаној епидемиолошкој ситуацији.

„Школе на Северу су биле једине српске школе а од пре недељу дана и једине на територији Коосва у којима настава физички није започела у учиониама. Ова одлука, уколико се испостави као тачна, долази само два дана након што је директор КБЦ Косовска Митровица упозорио јавност на погоршану епидемиолошку ситуацију. Управо се изостанак одласка деце у школе за ову недељу, дакле мимо свих осталих српских школа, директно правдао, погоршаном епидемиолошком ситуацијом на Северу, а тада је та одлука донета два дана након званичног податка да је у Косовској Митровици било 8 ковид позитивних, док у српским срединама на целом Косову 17“.

Упркос изостанку званичних потврда, чак и могућем демантију, у Косовској Митровици одлука да се учионице и ове недеље затовре за ђаке се повезује са потребом да наставно и школско особље претходних дана буде на барикадама.

Курти усред кампање повлачи рискантан потез

На питање да ли се криза на Северу може повезати и са предстојећим локалним изборима на Косову, Лазаревић одговара потврдно, наглашавајући да у време избора и предизборне кампање, где год, политичари избегавају да тада „вуку радикалне потезе“.

„Да би неки политичар повукао радикалан потез у кампањи када су вишеструко опрезнији, онда он мора да има поприлично (јако) уверење да ће нешто из тако радикалног потеза добити. То се управо догодило са Аљбином Куртијем. Курти је, према незваничним сазнањима, барем једном делу међународне заједнице прећутао то да ће послати специјалне полицијске снаге на Север, позивајући се на то да није у обавези да обавештава било кога од међународних партнера с обзиром на то да се не ради о аранжману слања КБС за шта мора да претходно добије сагласност КФОР-а, односно НАТО-а. То је био веома рискантан и радикалан потез, усред кампање али уследио је и у тренутку када је његов рејтинг увелико падао у односу на високу популарност коју је почетно задобио“, навела је даље Лазаревић.

Разлози за претходно опадање Куртијеве популарности била је јака опозиција, спорост у спровођењу реформи, али и све огољенији популистички карактер на позицији власти, казала је уредница КоССева.

„У тренутку када је повукао рискантан потез, његова је популарност скочила, која је могла да остане на том степену под условом да не дође до инцидента и насиља. што је мање-више успео да одржи до краја, а сада, наравно треба сачекати и видети начин на који ће се цео овај договор око повлачења снага и барикада довршити“.

(Коссев, 01. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print