Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лајчак: Врло мали напредак, једини исход разговора – дијалог ће се наставити

Фото: Видео принт

 

„Састанак је био тежак и показао је веома различите приступе две стране о питању нормализације односа између Косова и Србије“, огласио се након завршене друге рунде дијалога у Бриселу изасланик ЕУ, Мирослав Лајчак.

Лајчак је данас заједно са високим представником ЕУ, Жозепом Борељом посредовао у разговорима делегација предвођеним председником Србије и косовским премијером.

Тврди да су две стране, услед различитих приступа, данас постигле врло мали напредак.

„Разговарли смо о неколико конкретних предлога, али једини исход који данас могу извести је да ће се дијалог наставити“, казао је Борељ.

Тврди да су се стране усагласиле да ће њихови главни преговарачи одржавати састанке на месечном нивоу, уз подршку Европске уније, а како би се позабавили тренутним питањима и припремили се за састанак на високом нивоу – када је то потребно.

Лајчак је уједно потврдио да су се Курти и Вучић усагласили да се поново састану септембра месеца.

Изасланик ЕУ уједно је поручио странама да европске интеграције и европска будућност Београда и Приштине зависе управо од нормализације односа.

„Стога, очекујемо да обе стране сарађују на превазилажењу наслеђа прошлости и решавању свих отворених питања међу собом“, подцртао је Лајчак.

Данас је у Бриселу одржана нова рунда дијалога. Након завршених разговора, председник Србије и косовски премијер, изнели су контрадикторне изјаве и један другог међусобно оптужили да друга страна лаже.

Председник Србије оценио је данашње разговоре као неуспех и за то оптужио управо Куртија, а због тога што је наводно одбио да прихвати три тачке споразума који је предложила ЕУ и због тога што је уместо о нормализацији односа говорио о наводним геноцидима Србије.

Вучић тврди да није веровао да је могуће имати лошији састанак од оног одржаног 15. јуна, али се данас, како каже, ипак уверио да јесте.

Косовски премијер, са друге стране, демантовао је наводе председника Србије, да је одбио предложени споразум и заправо њега оптужио за то што данас у Бриселу није „потписана декларација“.

Уједно је казао да је он Вучићу данас поклонио три књиге које, како је рекао, сведоче о геноциду Србије, а док му је на то српска делегација одговорила увредама.

(Коссев, 19. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print