Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лајчак позива на хитну деескалацију

Фото: Мирослав Лајчак/Твитер

„Обавестио сам шефове мисије ЕУ о ситуацији на Северу Косова. Забринут сам и позивам на хитну деескалацију. Важно је да се смање тензије, да се поврати мирна атмосфера и дозволи слобода кретања. Остајемо спремни да подржимо разговоре о свим отвореним питањима дијалога“, после два дана ћутње у јавности на догађаје на Северу Косова огласио се Мирослав Лајчак, и то поруком на твитеру.

Примена пробних РКС таблица за возила из Србије, улазак и распоређивање специјалних косовских јединица на Северу, уз окупљања Срба и блокирање Брњака и Јариња, специјалног европског изасланика за дијалог Београда и Приштине је све затекло усред посете Београду, а непосредно након посете Приштини.

Лајчак снажно покушава да закаже дијалог на политичком нивоу између Александра Вучича и Аљбина Куртија, и то након што је пре десетак дана у Бриселу пропао покушај да се исти и потврди.

Само дан након разговора у Бриселу са Мирославом Лајчаком је главни приштински преговарач Бесник Бисљими најавио догађаје од ове недеље. Он је тада упозорио да Косово после 15. септембра неће прихватити наставак важења КС таблица, односно то што, како је објаснио, возила из Србије нису на Косову добијала пробне таблице РКС за разлику од истог у централној Србији за возила са РКС.

Ипак, 15. септембра се возила са српским таблицама слободно кретала Косовом, због чега се поставило питање у Приштини шта је са најавом.

„Догодило се да је уговор истекао 15. септембра. Данас је први дан у недељи и ми смо деловали. У недељу нисмо могли“, казао је синоћ Бисљими у Интерактиву на КТВ у Приштини.

И док је мање позната потпуна агенда Мирослава Лајчака у Београду јуче и данас, српски председник Александар Вучић је након јутрошње седнице Савета за националну безбедност саопштио да је одбио предлог Квинта+ЕУ коју му је изнет јуче и данас управо током састанка прво са Лајчаком, а потом са Квитном, јер неће да дозволи, како је објаснио понижење Србије.

Какав је предлог за оно што се представља као излазак из кризне ситуације, Александар Вучић није објаснио другачије осим кроз пример куповине пет килограма поморанџи у продавници.

„У најкраћем, то је решење којим би 70 посто онога што су намеравали да раде Албанци на административној линији – заборавили на то, али би увели 20-30 посто…“

„Да јесте (Србија прихватила предлог), одмах би се повукла РОСУ јединица, али није. Ми тражимо да се повуку РОСУ јединице без њихових услова, а да ми вичемо како смо срећни и задовољни што ће да нам дају пробне таблице и стикере…Пустили би на пробне таблице, не би одузимали КМ, ПР, своје грађане би пустили како хоће, али грађане из централне Србије не би и то би отпрлике било. Узели су отпрлике златну средину, мало би нас пустили да то буде као нормално, све у реду, постигли смо компромис. А-а, не може“, нагласио је Вучић данас. Опширније у посебној вести

(Коссев, 21. 09. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print