Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лајчак се састао са Бисљимијем: Разговори о нормализацији изузетно политички, а не технички

Фото: Твитер, Мирослав Лајчак

Уочи сутрашњег наставка дијалога у Бриселу, приштинска делегација, како је и раније најављено, састала се билатерално са изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајачаком.

Са Лајчаком је данас разговарао Бесник Бисљими, потпредседник косовске владе и задужен за дијалог и европске интеграције који борави у белгијској престоници.

О разговорима је јавност обавестио управо Лајчак који је пожелео добродошлицу Бисљимију, уочи сутрашњег дијалога „на нивоу главних преговарача“.

„Све у разговорима о нормализацији односа између Косова и Србије је изузетно политички усмерено, а не технички“, поручио је Лајчак.

 

За разлику од Лајчака, директор Канцеларије за КиМ, Петар Петковић, који предводи српску делегацију, саопштио је да ће се сутра одржати нова рунда „техничких дијалога“, као и да ће она бити отворена темом неформирања Заједнице српских општина. Најавио је уједно разговоре о несталима, споразуму о слободи кретања и другим споразума који су потписани претходно у Бриселу.

Сутрашњи састанак биће девети сусрет две делегације од прошлогодишњег обнављања дијалога под вођством Мирослава Лајчака.

Преходни сусрет две делегације био је на високо-политичком нивоу. Половином јуна састали су се по први пут председник Србије, Александар Вучић и косовски премијер, Аљбин Курти.

На овом састанку косовски премијер упутио је четири предлога београдској делегацији – склапање новог споразума о регионалној трговини СЕФТА, а којим би се угасила ЦЕФТА, потписивање заједничког споразума о ненападању, да се након узајамног признања Срби на КиМ добију Национално веће, налик телу које окупља Албанце на југоистоку Србије. Курти је уједно захтевао оставку Вељка Одаловића из српске делегације и да буде саслушан по питању несталих.

Са друге стране, председник Србије је након овог састанка оптужио Куртија да је дошао у Брисел како би „окончао дијалог“

Каже да се две стране ни око чега нису сложиле, да Курти не жели да формира ЗСО, да неће да одобри захтеве Београда за ископавања на територији Косова у потрази за несталима, и да је само дошао да га пита ‘када ћеш да признаш Косово’.

Председник је од тада у више наврата казао да неће признати Косово, те да се мора постићи компромис.

Наредни састанак на високополитичком нивоу најављен је за крај јула, али за сада нема званичне потврде о датуму одржавања нове рунде дијалога.

(Коссев, 06. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print