Покрет за одбрану Косова и Метохије

Лајчак у Београду, јуче са Куртијем у Бечу: Уследиће доста тога…

Фото: КоССев

„У наставку мојих разговора о напретку дијалога под покровитељством ЕУ, имао сам дуг и детаљан разговор са председником Србије. Уследиће доста тога након мојих састанака ове недеље“, кратко је саопштио Мирослав Лајчак након разговора са Александрм Вучићем данас у Београду. Није навео и шта ће то уследити у дијалогу Београда и Приштине.

Огласио се и српски председник, али само заједничком фотографијом и потврдом да су се састали. Уз претходне најаве да ће се Лајчак у Београду срести и са Петром Петковићем, других детаља о Лајчаковом боравку нема за сада.

Председништво Србије је у међувремену саопштило да ће се Александар Вучић сутра уујутру у 10 часова обратити јавности управо поводом текућих разговора о Косову и Метохији, посете руској федерацији, те о другим економско-политичким питањима.

Лајчак је јуче у Бечу имао, како је навео, „детаљну дискусију“ са премијером Косова Аљбином Куртијем о тренутном стању и напретку у дијалогу са Србијом.

Са двојицом званичника се састао након свог пута у Рим у којем се сусрео са италијанским званичницима за спољне послове, европским амбасадорима у овом граду са којима је разговарао о дијалогу Београда и Приштине, а посетио је и Ватикан, где је разговарао са епископом Полом Галагером.

Јучерашњи и данашњи Лајчакови разговори са Куртијем и Вучићем долазе само недељу дана након Лајчакових одвојених разговора са главним преговарачима у Бриселу, и неуспелог дводневног покушаја да тада закаже трилатералу, а од септембра покушава да закаже управо састанак на виоком политичком нивоу између Александра Вучића и Аљбина Куртија.

Истовремено тече и рок до краја новембра, до када је председник Српске листе, Горан Ракић, упозорио да ће Срби изаћи из свих косовских институција, уколико до тада не започну разговори о ЗСО, а иста се не формира до краја децембра.

(КоССев, 23. 11. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print