Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Лене: Вучићеви територијални захтеви за постизање коначног споразума неприхватљиви за неке чланице европског блока

Западни Балкан поново се појављује као проблематичан део европског континтинента, суочен са корупцијом и економском стагнацијом, док неки од лидера у региону поново прихватају национализам како би избегли решавање интерних тешкоћа, сматра Штефан Лене, експерт Задужбине Карнеги за Европу, са седиштем у Бриселу.

„Остаје проблем то што је реч о земљама које су структурно прилично слабе земље, док су истовремено оптерећене бројним проблемима. Пре свега још нису оспособљене да правилно примене законодавство ЕУ, док напредовање у том смеру иде изузетно споро“, рекао је Лене за Глас Америке.

Неке од ових земаља, а Србија је карактеристичан случај, на врху имају националистичке политичаре који типично исказују приврженост перспективи ЕУ, али нису искрени у томе, јер ако би се Србија заиста придружила Европској унији, за такве званичнике више не би било места, оценио је он.

Поводом дијалога између Србије и Косова, Лене истиче политичку нестабилност у Приштини – од подизања оптужнице за ратне злочине против бившег председника Хашима Тачија до још једних избора у фебруару, што знатно утиче и на ток преговора између две стране.

Лене се слаже да је председник Србије Александар Вучић спреман за договор, међутим, “његов територијални захтев за постизање коначног споразума остаје неприхватљив за неке чланице европског блока“, стога Лене не очекује решење косовског питања у овој години.

Лене додатни узрок успоравања процеса у односу на почетни темпо интеграције објашњава далеко мањим стратешким значајем Југоисточне Европе у поређењу са Источном и Централном Европом, које су интегрисане током раних 2000-тих.

То се није поновило са Балканом, јер регион није толико важан. Обећања су дата и нико не каже да обећања неће бити испуњена. Али, са европске стране нема довољно притиска, док на балканској страни постоји амбивалентност и недовољна одлучност. Нико није баш жељан да то прогура пуном снагом, каже Лене.

На примедбе да Русија и Кина злоупотребљавају продужену паузу у процесу интеграције Западног Балкана, Лене је одговорио да сматра претераним закључак оних који кажу да уколико ЕУ ускоро не прихвати земље Западног Балкана, оне ће постати плен Кине и Русије.

По њему, Кина је више окупирана изградњом одређених путева и спровођењем појединих инвестиција у контексту пројекта ‘Појас и пут’, али нема неоколонијалне амбиције на Балкану, као ни Русија, која жели да осујети западне циљеве на Балкану, али не показује знаке да жели да доминира.

Све се ипак своди на то да је Европска унија главни фактор на терену Западног Балкана, закључио је Лене.

 

Извор: Коссев 

Фото: Ермал Мета/ АФП

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

Став