Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Литургија у недовршеном Храму Христа Спаса у Приштини први пут после 1998. године

Епископ рашко-призренски Теодосије служио је литургију у недовршеном Храму Христа Спаса у центру Приштине, први пут од 1998. године.

Литургију поводом Вазнесења Господњег владика је служио са свештенством и верницима, саопштено је из Епархије рашко-призренске.

 

Владика Теодосије рекао је да се данас први пут прославља слава у величанственом, али недовршеном храму, који су “наши претходници нама оставили у задатак да ми овде служимо, да се Богу молимо и да га довршимо”.

“Овај храм Христа Спаса у Приштини треба да буде храм свих нас, да нас обједињује, да нас сабира овде у миру, у љубави, у слози. Да овде са овога места управо шаљемо ту поруку љубави и мира према свима, без обзира ко су ти људу и какве они намере имали. Нашим служењем данас овде у овом храму ми сведочимо ко смо, ко смо били и ко смо сада и шта треба ми да будемо у будућности. Сведочимо да се никада нећемо одрећи наших светиња и да оне нама припадају, да су оне залог нашега вечнога живота”, поручио је владика Теодосије.

Градња Храма Христа Спаса почела је 1992. године, а груби радови завршени су 1998. године.

Након постављања позлаћеног крста на централној куполи, сукоби на KиМ стопирали су довршетак храма.

Храм је више пута нападан. Послератне косовске власти су у константној иницијативи да храм треба уклонити, јер је наводно подигнут на узурпираном земљишту.

Настојање власти привремених институција у Приштини одвија се упркос томе што Епархија рашко-призренска поседује све потребне дозволе за градњу и доказе да је земљиште на којем је храм подигнут црквено.

(РТС, 10. 06. 2021)

 

 

Став