Покрет за одбрану Косова и Метохије

Марија Петровић: Срби са Косова плаћају да уђу у Србију (објављено 8.9.2021)

Фото: Indeksonline

Чињеница да од пре неколико месеци Срби са Косова плаћају да „уђу у Србију“ некако је промакла нашим медијима. Та информација, као и многе друге, важне за свакодневни живот грађана на Косову и Метохији поново је у сенци преговора.

Како са Косова ући у Србију после 15. септембра?

С обзиром да 15. септембра истиче привремни споразум о регистарским таблицама, потписан у Бриселу, Срби са Косова спремају се да плаћају улаз у Србију. Они којима је регистрација истекла пре јесени већ су се упознали са процедуром.

Прво зелени картон (30е), па кад се крене пут централне Србије, МУП грађанима Косова и Метохије издаје пробне таблице на 3 месеца по цени од 500 динара. Чини се мало, али увредњиво. Ипак, кроз такво понижење ускоро ће да пролазе сви Срби са Космета. Они са регистраским таблица из других градова, тешко да ће и моћи у јужну покрајину.

Косово* најављује реципроцитет после Брисела

Према важећем споразуму, возила са рег. ознаком КС могу да се крећу на територији Србије, док она са РКС морају да замене таблице на админ. прелазима. Међутим, по истеку споразума, косовски* званичници најављују реципроцитет према Србији. Али, рег. таблице са КС ознакама,  свакако се не издају већ скоро годину дана. Због тога је већина грађана морала да пређе на РКС, те је питање ко их је укинуо и око чега се онда преговара у Бриселу. Уз све то, потпредседник косовске владе, Бесник Бишљими, после састанка у Бриселу потврдио је да неће бити продужења споразума и да ће Косово* увести реципроцитет према српским таблицама. Нама остаје питање ко је и зашто у Србији прећутао укидање, статуснонеутралних, КС рег. ознака.

Шта да очекују Срби са Косова и Метохије?

На последњем састанку у Бриселу, осим што им је прећено новим таксама и понижењима, Србима са Космета није обећано ништа. Представник српске преговарачке стране, Петар Петковић каже да се албанска страна готово и није изјаснила по питањима кључим за Србе. „Када је реч о ЗСО, енергетици, правосуђу и слободи кретања Беслими је бежао од тих тема није желео да разговара о томе. Зато он данас није дошао са својим експертима за разлику од Београда јер ми смо на састанак донели тоне докумената и материјала“, рекао је Петковић.

Има ли икаквог договора између Београда и Приштине?

„До напретка може да дође тако што ћемо разговарати, причати о конкретним стварима сваки пут када се овде у Бриселу сретнемо и да, када је реч о споразумима, не политизујемо питања из енергетике, из правосуђа, као ни формирања Заједнице српских општина (ЗСО), већ да испуњавамо оно што је договорено“објаснио је Петковић новинарима.

Приштна, ипак, прича своју причу. Наиме, одсуство са састанка било је најављено чим је стигла информација о укључивању Вељка Одаловића у српску делегацију. Објашњење је да се Одаловић сматра ратним злочинцем на Косову*, те да се разматра и његово проглашење непожељном особом. Одаловић је, са друге стране, председавајући Комисије за нестала лица у Србији.

Петковић је рекао и да је договорено да се састанци на техничком нивоу одржавају једном месечно, а да ће од развоја ствари на том нивоу бити договорен састанак на највишем нивоу. Питање несталих лица, наводно је, тачка око које је направљен некакав помак, који није образложен. Остаје нада да то није тек нешто са чиме су и једна и друга страна морале пред јавност. Јер судећи по изјавама једног и другог представника упитно је да ли су протекла два дана провели у истом граду.

Пише: Марија Петровић 

(Компас Портал, 08. 09. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print