Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Мас и Османи сагласни: Промена граница – идеја прошлог века, дијалог да резултира међусобним признањем

Фото: Коссев

Вест је ажурирана

Немачки министар спољних послова, Хаико Мас (Хеико Маас) саопштио је данас из Приштине да је за постизање решења у дијалогу неопходан компромис, али и признање Косова од стране Србије. Мас, међутим, не види прекрајање граница као једно од могућих „компромисних“ решења и подцртава да је то опасна идеја из прошлог века. Са њим се сложила и косовска председница Вјоса Османи која каже да је Косово „пружило руку за сарадњу Србији“, те да очекује признање.

Немачки министар спољних послова стигао је данас у послеподневним сатима у Приштину.

Он се већ састао са косовском председницом, Вјосом Османи, након чега су се они на заједничкој конфенцији за штампу обратили медијима.

Мас је казао да ће признање Косова од стране Србије бити један од елемената решења у склопу дијалога, те да стране морају бити спремне на компромис.

„Што се тиче дијалога, наравно да ће признање Косова бити један од елемената решења, иначе се неће реализовати. Нормално је да у дијалозима морају да постоје компромиси. Не желим да цртам црвене линије, али знам да ће, због историјских околности, бити тешко. Желим да на крају процеса пронађемо решење. Обе стране морају бити спремне на компромис“, рекао је Мас.

Редефинисање граница на Балкану је идеја прошлости којој се противи Немачка, јасно је поручио немачки министар спољних послова, у јеку покушаја „оживљавања“ идеје о уједињењу Косова и Албаније, али и незваничних навода о плану за припајање Републике Српске Србији.

Мас је уједно оценио да је идеја о промени граница опасна и нереална.

„Овом приликом желим да јасно подвучем да идеју цртања граница на мапама ми сматрамо нереалном и врло опасном. Срећан сам поводом тога да се задњи покушај брзо стави у фиоку и да коначно буде један досије прошлости“.

Мас је данас још једном пренео став Немачке о визној либерализацији.

„Косово је испунило критеријуме за визе и треба их уклонити. ЕУ мора да одржи обећање Косову и у немачком председавању то је био приоритет и ми ћемо бити посвећени либерализацији визног режима, што је пре могуће“, казао је.

Пренео је и став Немачке о дијалогу између Београда и Приштине који предводи ЕУ.

„Препрека за развој региона је билатерални однос између Косова и Србије, с тим у вези сам нагласио безусловну подршку дијалогу за нормализацију односа између Косова и Србије“, казао је Мас.

Нагласио је да подржава рад изасланика ЕУ за дијалог, Мирослава Лајчака и најавио је да ће ускоро са њим и разговарати.

Османи: Косово пружило руку Србији за сарадњу упркос недостатку извињења за жртве

О дијалогу је, након састанка са Масом, говорила и косовска председница, Вјоса Османи.

Казала је да Косово „неће улазити у „авантуре“ попут промене граница и промене устава. Такође је мишљења да идеја промене граница не припада овом веку.

„Сматрамо да је процесу дијалога потребно ресетовање, институције ће размотрити сваки споразум и у дијалогу Косово неће прихватити улазак у опасне авантуре као што су промене граница или промена уставности. Очекујемо да ће се овај процес завршити узајамним признањем“, рекла је Османи.

Каже и да је Косово „пружило руку за сарадњу Србији, иако се Србија још увек није извинила за злочине почињене на Косову и још увек нема правде за хиљаде и хиљаде жртава“.

Османи је осим о дијалогу, говорила и о руском утицају у региону који се, како оцењује, манифестује кроз Србију и огледа у сфери економије, политике, војске и вакцинације против ковида.

Са друге стране, каже да је Косово остало „верно“ својој прозападној оријентацији и „лојално ЕУ и САД неприхватањем вакцина из Русије“.

Мас се у међувремену састао и са косовским премијером, Аљбином Куртијем.

За разлику од Вјосе Османи, Курти се након састанка са Масом није обратио медијима на конференцији, већ се косовска влада огласила саопштењем.

Састанку са немачким министром, осим Куртија, присуствовали су и косовска министарка спољних послова Доника Гервала (Доника Гëрвалла) и заменик косовског премијера, Бесник Бесљими (Беслими).

Током састанка дата је подршка циљевима косовске владе – реформа владавине права, борба против корупције и организованог криминала.

Из владе поручују да је шеф немачке дипломатије потврдио посвећеност ове земље либерализацији визног режима за Косово.

Немачки министар потврдио је и континуирану подршку Немачке у дијалогу с циљем нормализације односа између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, додаје се у саопштењу косовске владе.

Немачки министар би сутра требало да се у Београду састане са председником Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић, министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и министром спољних послова Николом Селаковићем.

Шеф немачке дипломатије огласио се претходно и објавом на Твитеру, наводећи да је један од разлога његове посете Приштини и Београду и вакцинација против коронавируса.

„Чињеница да сада можемо да делимо напредак у вакцинацији у ЕУ са земљама западног Балкана кључни је тренутак у борби против вируса. Због тога сам данас и сутра у Приштини и Београду“, написао је Мас.

Уочи доласка немачког званичника огласило се министарство спољних послова ове земље. О томе у посебној вести:

Мас уочи посете Београду и Приштини: Њихове тензије препрека развоју региона

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

(Коссев, 22. април 2021)

Став