Покрет за одбрану Косова и Метохије

Маљићи: Курти нема добре кадрове, разочарани гласачи се вратили ДСК

Фото: Косово онлајн

Политички аналитичар Шкељзен Маљићи каже за Косово онлајн, да су резултати Покрета Самоопредељење на јучерашњим локалним изборима потврда да победа Аљбина Куртија на парламентарним изборима није била његова лична, већ ју је извојевао захваљујући коалицији коју је склопио са политичком групом актуелне председнице Косова Вјосе Османи.

“Изборна победа у фебруару је била мало напумпана и вештачка, зато што је Самоопредељењу много гласова донела Вјоса Османи и њена група, која није стигла да се оформи као партија, али је била у коалцији са њим. Она је Демократском савезу Косова одузела око 100.000 гласова, који су отишли Аљбину Куртију.

Он није добро менаџерисао ту коалицију, а и сами гласачи су вероватно разочарани политиком Аљбина Куртија па су га на овај начин казнили”, каже Маљићи у изјави за Косово онлајн.

Разлог посрнућа Покрета Самоопредељење, по Маљићију је и неадекватна кадровска структура странке, као и промена политичког правца лидера партије Аљбина Куртија. 

“Аљбин Курти нема добре кадрове на републичком нивоу, ни у Влади, уопште није странка која је добро припремљена. Они су били добри раније када су имали активисте на терену, али је и један део њих разочаран зато што су нагло променили своје традиционалне политике. Рецимо уједињење са Албанијом је сада у другом плану, али за неке ватрене поборнике то је био сигнал да Самоопредељење мења политику”, оцењује Маљићи. 

Према његовим речима, у другом кругу избора на Косову, Самоопредељење може постићи још горе резултате, нарочито у Приштини, због како каже, приближног броја гласова њиховог кандидата Арбена Витие и Перпарима Раме, кандидата Демократског савеза Косова.

“Тек треба анализирати ове последице, видећемо како ће протећи други круг гласања где практично може да постигне још катастрофалнији резултат у свим великим градовима и освоји једну или две општине, што је врло негативно за њега”, истиче Маљићи.  

За разлику од кандидата из Покрета Самоопредељење, који ни у једној општини нису победили у првом кругу гласања, Демократски савез Косова и Демократска партија Косова су оствариле запажене резултате. 

Маљићи сматра да су се гласови које је Османи “поклонила“ Куртију, на локалним изборима вратили Демократском савезу Косова, истичући да је ова партија реформисана и да се нови лидер Љумир Адбиџику врло пажљиво опходи према свом бирачком телу.

“И са Вјосом Османи је тактизирао. Све време се видело да су оставили отворена врата да се она врати, то је била добра стратегија”, напомиње Маљићи, који истовремено оцењује да је и Демократска партија Косова направила позитивне промене са новим руководством.

“И Мемљи Краснићи из Демократске партије је врло прагматичан и прихватљив за градске слојеве. Он је променио профил у централним органима, партија је урбана за разлику од претходних ратних команданата. То се види, кампања Урана Исмаиљија је била добро структурирана, они су такође пажљиво бирали кандидате, што се види и у Јужној Митровици”, закључује Маљићи.

(Косово онлајн, 18. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print