Покрет за одбрану Косова и Метохије

Меркел: Берлински процес не може бити замењен, али друге иницијативе могу да убрзају ствари

Фото: Бета/Влада Северне Македоније

Немачка Канцеларка, Ангела Меркел, изјавила је данас из Тиране да подржава пројекат заједничког тржишта, те да што више земаља буде постало део њега, то ће бити боље за регион.

Након јучерашњег састанка у Београду са председником Србије, немачка канцеларка допутовала је јутрос у Тирану, где се прво састала са албанским премијером Едијем Рамом, а потом и лидерима западнобалканске шесторке, међу којима је и премијерка Србије, Ана Брнабић и косовски премијер, Аљбин Курти.

Албански премијер, Еди Рама, казао је на конференцији са Меркел да је Отворени Балкан изданак Берлинског процеса, да није контрадикторна иницијатива, већ механизам за убрзање Берлинског процеса.

Поручио је да су „резултати почели да говоре и говориће и биће оруђе региона за спровођење Берлинског процеса“.

Он је додао да земље региона не морају чекати на интеграцију у ЕУ да би спровеле неке заједничке пројекте.

Са друге стране, како је пренео KosovaPress, он је оптужио косовског премијера који се противи Отвореном Балкану, да ствара теорије завере о овој иницијативи.

 

 

Меркел се потом одвојено састала са премијерима Црне Горе, БиХ, Северне Македоније и Косова.

На конференцији за медије, немачка канцеларка казала је да се Берлински процес не може заменити било којом другом иницијативом, међутим, уједно је додала да се једноставно ствари могу убрзати другим иницијативама, преноси KosovaPress.

Она је након састанка са лидерима Западног Балкана поздравила пројекат заједничког регионалног тржишта, подсетивши да се нису сви из региона придружили овој иницијативи.

Међутим, како преноси KosovaPress, Меркел је казала да је данас договорено да се ради у овом правцу – „јер се Берлински процес додатно јача“.

Немачка канцеларка је прецизирала да њена земља има интерес за чланство Западног Балкана у ЕУ, али да је регионална сарадња нешто друго, те да поздравља сваку сарадњу између земаља Западног Балкана.

Уједно је казала да Берлински процес није замена за чланство у ЕУ и да га не сматра неуспехом.

На данашњем састанку Меркел са лидерима Западног Балкана разговарало се о европским интеграцијама, развоју привреде и регионалној сарадњи – све оно што је предвиђао Берлински процес који је 2014. и покренула немачка канцеларка.

Разговарало се и о важним инфраструктурним пројектима, а посебно о покретању радова за „Аутопут Мира“.

(KoSSev, 14.9.2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print