Покрет за одбрану Косова и Метохије

Месић: Србија војском не може на Косово, нити да намеће своје решење

Фото: Gazzeta Express

Бивши хрватски председник Стјепан Месић рекао је да Србија наставља да држи главу високо упркос неуспеху у напорима да регион држи под контролом кроз рат, али према његовим речима, “ова држава мора да схвати да више не може са својом војском да окупира Косово, нити може Косову наметнути решење“, преноси Радио Слободна Европа.

Како наводи “тешкоћа нашег региона је у томе што Србија као друштво није успела у ономе што су Немци разумели после Другог светског рата”.

“Потешкоћа нашег региона је да Србија, као друштво, није успела оно што су Немци схватили после Другог светског рата. Нису схватили да су кренули за идејама које су неоствариве. Немци су доживели катарзу. Ишли су за Хитлером, највећи део њих је подржавао Хитлера иза којег су остале милионске жртве. Србија, нажалост, није доживела катарзу. Она оптужује Милошевића, не зато што је ишао у рат већ зато што није у рату победио и сад се неки не могу сложити са тим да схвате да су ишли погрешним путем и да треба да отварају сарадњу са суседима”, рекао је Месић.

Како истиче Месић, “илузије су да нека политика у Србији може било шта према Косову”.

“У Србији се нико не усуђује да каже да је Косово техничко питање за Србију. Нити Србија војском може окупирати Косово нити на било који начин може наметнути своје решење Косову. Приче о томе како је то „срце Србије“ или „њена душа“ може стварати неке реминисценције, али треба ствари гледати у садашњем контексту”.

Месић указује да је Србија могла имати другу политику према Косову. 

“На крају, осамостаљењем Србија је могла можда да прихвати федеративну сарадњу са Косовом, конфедералан однос, много тога се могло направити. Али после рата, који је Косову наметнут, то су сада илузије. Нема више могућности да се било шта промени у односу Србије и Косова”, каже Месић.

Бивши хрватски председник наводи да је “Косово углавном признато”.

“Други који га нису признали то ће учинити. То иде својим током. Добро би било када би било више информација у Србији које би друштво могло да оријентише да се схвати да је политика Слободана Милошевића била погрешна и да је погрешно било ићи за њом, и сада треба прихватити стварност. А стварност је самосталност Црне Горе, самосталност других република које су се осамосталиле након нестанка Југославије али и реалност је и постојање Косова. Ако Србија не може, због својих унутрашњих разлога, да призна Косово може нешто друго. Може да дозволи да на граници Србије и Косова пролази капитал, да пролазе грађани, фирме, да се економски сарађује, да људи немају проблема код преласка границе, да се стабилизује, онда ће и решења бити боља”, завршио је Месић.

(Kosovo Online, 22.9.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print