Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Мештани Грачанице мирним скупом исказали незадовољство због двонедељног проблема са струјом

Двадесетак мештана Грачанице окупило се овог јутра како би исказали своје незадовољство услед проблема у снабдевању електричном енергијом који траје већ скоро две недеље. Како кажу, на овај потез били су присиљени услед многобројних обећања КЕДС-а која нису испуњена. Најављују нове протесте уколико се проблем не реши.

РТВ Ким јавио је јуче да се близу 50 домаћинстава у самом центру Грачанице, међу којима су и пословни и привредни субјекти, већ две недеље суочава са проблемима у снабдевању електричном енергијом који се огледају у вишечасовном прекиду напајања или пуштања у рад само једне фазе.

Међу њима је и Мирослав Арсић, власник месаре и ресторана „Арса“ који услед проблема са струјом трпи велике губитке.

У јутрошњој изјави за КоССев Арсић наводи да су се мештани у више наврата обраћали надлежнима у компанији КЕДС и да су им из ове компаније обећавали да ће проблем бити решен. Међутим, до тога није дошло.

Још једно обећање уследило је након што су јуче мештани најавили да ће протестовати. Они су се тада обратили општини која је ступила у контакт са надлежнима у КЕДС-у, а који су обећали да ће изаћи на терен и решити проблем.

Како је овог јутра потврдио за КоССев Арсић, ни ово обећање није испуњено.

„У току јучерашњег дана обећали су нам да ће да изађу и то заврше, и ми смо чекали да видимо. Углавном, нико није дошао након чега смо одлучили да се јутрос окупимо“, поручио је.

Данас се на паркингу испред месаре и ресторана у власништву Арсића окупило двадесетак људи. Они су мирним протестом исказали своје незадовољство.

Арсић каже да би изашло и више људи, али и да до тога није дошло због ниских температура, мера против ковида и с обзиром на то да је данас радни дан.

Наредни потез мештана зависи од надлежних у КЕДС-у и тога да ли ће трајно решити проблем. У супротном, не искључује се могућност „радикализације протеста“.

„Пробали смо нажалост на овај начин да допремо до надлежних и медија и укажемо да имамо проблем, а ако се не реши, највероватније ћемо да се организујемо и радикализујемо протест, изађемо испред општине и ако треба и да блокирамо пут“.

Арсић се међутим нада да до тога неће доћи и да ће се проблем мештана решити.

„Имамо разумевање да су биле и поплаве, али ово је већ тринаести дан, ово је катастрофа. Имамо и малу децу и болесне људе у комшилуку и мој бизнис трпи огромне губитке. Само нек се то реши“, додао је Арсић

Арсић наводи да су са мештанима ступили у контакт и представници УНМИК-а и КФОР-а како би сачинили извештај, а с циљем евентуалног решавања проблема.

Са каквим сазнањима располаже општина Грачаница – то овог јутра нисмо успели да сазнамо јер нам се директор Одељења јавних служби Владица Трајковић није јављао на позиве.

Он је претходног дана потврдио за РТВ Ким да проблем постоји, да је у више наврата био у котакту са КЕДС-ом, да су екипе КЕДС-а излазиле на терен и мењале осигураче, али и да проблем тиме није решен.

Како је изјавио, проблем је у подземном каблу који иде из трафостанице до првог стуба. Јуче је уједно поручио да се чека да екипе дођу и испитају тачну локацију где се протеже тај кабл како би га отклонили.

 

Извор: Коссев

Фото: РТВ КиМ

Став