Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Милош Ковић и Јасмина Ћирић: Угрожено наслеђе Старе Србије

Високи Дечани (Фото: Јасмина Ћирић)

Проблем номенклатуре средњовековног културног наслеђа на Косову и Метохији и Републици Северној Македонији већ неколико година је у фокусу научне јавности, посебно од када су заговорници пријема ,,Косова” показали амбиције прогресивне албанизације наше духовне и културне баштине. С друге стране, релативно слично ,,расрбљавање” догодило се у Републици Северној Македонији како пре двадесет година упадом паравојних албанских јединица у манастир Матеич, тако и недавно када су у Манастиру Светог Јоакима Осоговског измењени натписи уз српске владаре светитеље.

Милош Ковић
Милош Ковић

Шта су били разлози за закључке да поменуто наслеђе на територији некадашње Старе Србије нема духовне везе са СПЦ? Коме културно наслеђе припада? Како се спорови на нивоу државе и Цркве као институције одражавају на стање споменика, као и на рестаураторске и конзерваторске захвате? Како утицати на спречавање идентитетског брисања српског културног наслеђа?

Јасмина С. Ћирић
Јасмина С. Ћирић

У емисији Спорови у култури говоре историчар др Милош Ковић, ванредни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду и историчар уметности др Јасмина С. Ћирић, доцент Филолошко-уметничког факултета Универзитетa у Крагујевцу.

Емисију припрема и води: Тања Живковић

Насловна фотографија: Матеич, црква Успења, фото Јасмина С. Ћирић

Наслов и опрема: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(РТС, 30.4.2021)

Став