Покрет за одбрану Косова и Метохије

Милош Тутуш: Ваведењска буна

Милош Тутуш

Овај се род изгони само постом и молитвом. (Мт.17,21)

О историји злочина Рио Тинта против људи и природе нећу писати. Довољно је направити мало истраживање по свјетској мрежи и видјети гдје су и шта чинили, макар дио онога што је доспјело до очију јавности, а вјероватно је у питању само врх леденог бријега. Такође нећу анализирати ни оправданост електричних аутомобила и литијумских батерија, иако постоје аргументи који читаву ствар разоткривају као превару. Поменуте теме јесу битне за разумијевање проблема, али нису суштинске, јер колико год се тема екологије покушавала представити као научна, она је првенствено политичка и економска. Подсјећам на текст Слободана Владушића, Зелени расизам од 4.10.2019. (овдје).

У суботу, 27.11, у 14 часова, нашао сам се на Пупиновом мосту, желећи да узмем учешћа у протесту против Рио Тинта и дешавања у Скупштини Републике Србије, најављених измјена Устава. Нажалост, било нас је једва десетак. У току је био саобраћајни шпиц, додатно отежан, као и сваки дан, катастрофално направљеном раскрсницом, која је постала црна тачка по броју саобраћајних незгода и која свакодневно загорчава живот становницима Земуна, радника из приградских насеља који иду у град на посао и свих оних који се налазе у транзиту кроз Београд. Но кога занима како то све стварно функционише, када је Председник мост и раскрсницу отворио са кинеским колегом, пред окупљеном масом у директном ТВ преносу. Посао је завршен… Око нас се нашло 15-ак полицајаца у униформама и још већи број њих у цивилу. Нетрпељивост коју сам осјетио од стране СНС костоломаца са значкама, нисам осјетио ни од дукљанских комита ни од хрватских неоусташа, а имао сам блиских сусрета и са једнима и са другима. То је ваљда свесрпско јединство о коме се толико прича. Проведох на улици један школски час и жалостан се вратих кући. Не жалостан јер сам био жељан да будем дио некакве масе или зато што сам хтио да правим нереде и отежавам људима да се са посла врате кући, већ зато што већина људи није показала свијест о проблему који се дешава, или су одлучили да окрену главу од истог или су пак здушни поборници, спремни на сваку врсту обрачуна у име бржег, јачег и бољег напретка земље и свеколиког српства.

Фото: Епархија рашко – призренска

Сутрадан је почео Божићни пост. Пост буди и снажи човјека. Четрдесетница пред Божић се разликује од оне пред Празник Васкрсења. Мање смо строги у начину исхране и умјесто покајних пјесама, скоро свакодневно у богослужењима чујемо по неку химну која нас већ уводи у празновање оваплоћења Богомладенца. Редовно се подсјећамо и свих актера тога догађаја – а то нису само света породица, Пресвета Богородица и праведни Јосиф, већ читава творевина, почевши од звијезде која води мудраце (звијезда коју би данас мудраци вјероватно имали проблем да слиједе, због ваздуха који је постао непрозиран услијед смога, те је немогуће видјети кроз њега). Земља на дар своме Творцу приноси пећину. Не рударско окно, већ Богом створену пећину, мању, али налик оној коју је Рио Тинто уништио у Аустралији, са све археолошким траговима присутва људи, старим 46.000 година! Ту су пастири, животиње, земља и биљке. Све оно што не може да коегзистира са рудником литијума.

 

 

Фото: AFP

На свакој Литургији узносимо прозбе за благорастворење ваздуха, изобиље плодова земаљских и времена мирна. Рио Тинто и противнародна и богоборна власт у Србији су противници свега тога. Трују нам ваздух, продајући народу јаловину умјесто угља, на разне начине се трује земља, а ако нешто нису стигли да затрују, постарају се да плодове земаљске увезу од некуд гдје јесу затровани, а да се не једу они које је направио домаћи земљорадник. Стално причају о својој великој борби за мир, а у народ уносе братомржњу и подијеле, свуда постављајући мјерила ко је добар а ко лош и непотпун Србин.

Ова припрема за дочек празника Оваплоћења Богомладенца у Србији је почела са багером који је ишао на голоруки народ, са приватном партијском паравојском, са службеним привилегијама, која је ишла са моткама на голоруки народ.

У свако вријеме бирамо коме ћемо се поклонити, Ироду или Христу. И данас су неки спремни да жртвују будуће нараштаје свога народа, као Ирод витлејемске младенце, за туђе потребе и интересе и за своју личну корист. А све у страху за губитак свог престола.

Седмица дана поста и молитве и слике силе нашега Ирода над малобројним народом који се први успротивио, пробудили су још браће и сестара, те се на Ваведење Србија, након превише времена, поново јавила у свом сјају. Појавио се народ који воли слободу и правду, који се не боји.

Фото: Инстаграм

Нова битка на Дрини није само одбрана једне ријеке, већ одбрана читаве земље, и не само земље Србије, већ и битка која може да постане образац многим другим народима и државама да бране своје парче планете од својих краљева Ирода. Страх који се данас пројавио, а који се огледа у медијској хајци на све пробуђене и лажима које се читав дан шире са медија, док је Ирод окупирао цркву у Горњим Недељицама, да се умјесто Богомајке, на њен дан, он самопрославља.

Христос долази у свијет да би га спасио. Бунећи се против данашњег Ирода и Рио Тинта ми бирамо да будемо уз Богомладенца. Борећи се да поразимо уништитеља творевине, стајемо на страну Творца.

Фото: Инстаграм

У хоризонтали, борба за Дрину, је борба и за Косово и Метохију гдје треба да се експлоатишу рудна богатства и гдје још зрачи уранијум милосрдних хуманитараца, то је борба и за Сињајевину гдје НАТО треба да детонира вишак својих експлозива, то је борба и за кањон Мораче, да не би никла хидроцентрала и борба за ушће Бојане које страда због неконтролисане експлоатације пијеска. То је борба и за сваку земљу и за свакога човјека, било гдје у свијету, који не чека да се пресели на Марс, већ хоће да проживи свој живот на Богом створеној Земљи, пијући чисту воду, дишући чист ваздух, једући чисте плодове земаљске.

Молитвама Пресвете Мајке Богородице да дочекамо Богомладенца као они који су на његовој страни и који чувају Његову Творевину.

Свештеничка дужност је да револтира људе против зла. Св. Николај Жички

 

4.12.2021. Милош Тутуш

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print