Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Милош Тутуш: Из главе цијела народа

Током претходне ноћи смо били свједоци новог народног буђења. У јуну смо сви имали прилику да посматрамо игроказ звани Избори. Видјели смо да је ипак више од половине становништва одбило да учествује у том циркусу и то је било охрабрујуће. Скоро са сигурношћу можемо рећи да то није због агитације неке политичке структуре за бојкот, јер и да су исти одлучили да учествују на изборима, мислим да се излазност не би значајно повећала. То што је више од половине становништва одабрало тишину била је својеврсна опомена.  

Синоћ се народ огласио. Док се данас разне “опозиционе“ структуре отимају о протесте, синоћ смо могли да видимо да исти нису имали никакву улогу у протесту. Иако би и њима и Вучићу одговарала таква реалност. Првима због маркетинга, а Вучићу јер би онда био сигуран у безопасност истих. Провјерено знам да су се синоћ испред скупштине нашли људи из потпуно различитих социјалних структура и различитих политичких, вјерских и других опредјељења. Зато смо и били свједоци онакве бруталне полицијске тортуре. Раја више неће да трпи зулум.  

Међу разним покличима из уста народа се најчешће чула ријеч: “Косово“. Није то само нека поштапалица. Колико год свакодневна демагогија политичара и мноштво медијских натписа радили на десакрализацији, обесмишљавању и профанисању теме и саме ријечи “Косово“ она у клијети, дубини ума и душе народа још увијек носи и буди све оно што Косово дубински јесте. Не територија већ идеја – Завјет. Завјет неустрашивости, слободе. Памћење унутарње, које подсјећа да је неки далеки предак, вјековима уназад, погинуо на том пољу зарад идеала слободе, да би потомци вијековима пјевали о томе, борећи се из шума и брда за слободу, да би у прошлом вјеку на том пољу посвете потврдили Завјет и запечатили га за будућа покољења.  

Борба за очување територијалног интегритета Републике Србије, за реинтеграцију Косова и Метохијешири je симбол борбе за слободу. Издају Косова и Метохије Вучић и његови шегрти непрестано правдају реалношћу и економијом. Реалност су њихове лажи које износе о Резолуцији 1244, Бриселски споразум, повлачење свих институција са територије КиМ, угњетавање сопственог народа са мафијашким структурама и организацијама које су под директном управом СНС-а. Реалност коју они креирају. Реалност из које проистиче економска биједа народа и на КиМ и у остатку Србије. Сраман број гладних људи и оних који живе на ивици сиромаштва.  

Борба против Вучићевог режима је на првом мјесту борба против издаје. Борба против издаје Косова и Метохије, а самим тим следујући идеју онога што Косово јесте, то је и  борба против криминала, корупције, сиромаштва. Борба против сваке злоће, борба за слободу и достојанство сваког човјека.  

Реинтеграција Косова и Метохије треба да донесе и слободу, достојанство и просперитет и Шиптарима и Ромима и муслиманима и свакој народности и вјери. Наш народ никада није био освајачки народ, никада са империјаном свјешћу, како нам то неки приписују. Баш напротив, све што смо икада тражили је слобода, и ништа више ни мање. А ту слободу смо увјек несебично дијелили са другима. На томе треба да почива и нова слободна Србија.     

И за крај бих додао: као што су слободни људи у Црној Гори мјесецима поручивали лажној опозицији: “Не политизујте литије!“ тако се и сада слободољубиви људи у Србији морају ослободити сваког лажног человође и изборити се за слободу сваког појединца, па чак и оних који су се  добровољно одлучили за ропство.    

 

08.7.2020.Милош Тутуш 

Београд 

Став