Покрет за одбрану Косова и Метохије

Мирослав Ивановић поводом навода Симонса о Оливеру: Прича има позадину

Фото: Коссев

Три и по године након убиства Оливера Ивановића, некадашњи главни судија ЕУЛЕX-а на Косову Малком Симонс открио је у косовском парламенту да је од шефа Мисије ЕУЛЕX-а добио налог да „погура случај Ивановића“ (оптужи га за ратни злочин) и да га спрече да се кандидује на локалним изборима на КиМ, пише Нова.рс. Мирослав Ивановић, брат убијеног Оливера, каже за новине „Нова“ да је од једног новинара након убиства добио сличну информацију – да му је шеф Мисије у неформалном разговору рекао да је суђење Оливеру било исконструисано.

Јавност у Србији до данас није сазнала ко је наручио и извршио убиство Оливера Ивановића, а некадашњи главни судија ЕУЛЕX-а Малком Симонс три и по године касније практично тврди да је оптужница против Ивановића за ратни злочин, због које је три године био у затвору, била поручена, наводи Нова.рс.

Симонс је пред посланицима у Скупштини Косова открио да се од ЕУЛЕX-а тражило да са политичке сцене уклони неке људе који су описани као „велике рибе“. У том контексту он је говорио и о случају Оливера Ивановића.

Симонс је рекао да су желели да политички елиминишу српског политичара који је у то време био отворено против владе у Србији и њихових подређених на Косову.

„Шеф Мисије ме је гурнуо да изнесем случај Оливера Ивановића напред. Јасно ми је рекао да не жели да се Ивановић кандидује на следећим локалним изборима на Косову“, рекао је Симонс, а пренео КоССев.

Породица верује да прича има позадину
Коментаришући наводе бившег главног судије ЕУЛЕX-а, Мирослав Ивановић, брат убијеног Оливера, за лист „Нова“ каже да је сличну информацију добио од једног новинара из медијске куће који је у једном моменту био у посети шефу Мисије ЕУЛЕX-а.

„Дошла ми је та информација посредно преко једног од ваших колега из новинске куће који је у једном моменту био у посети шефу мисије ЕУЛЕX-а и интересовао се управо на ту тему. На то је добио одговор да је у питању исконструисана ствар мислећи притом на суђење Оливеру. То није био формални део интервјуа и тај разговор се водио након Оливеровог убиства“, истиче он.

Мирослав Ивановић каже да му исказ судије Симонса делује као нешто што овог момента треба да се истакне.

„Све то потврђује оне наше тврдње да је цела ствар исконструисана и да је цела та прича о Оливеру и тада имала политичку позадину, да је Оливер требало да се спречи, заустави у његовој кандидатури за градоначелника и да Оливер као политички лидер у тим тренуцима није одговарао, да су постојала нека друга размишљања. Интересантан део ове сада приче је да он то говори на Косову и то у окружењу врхунских косовских политичара“, додаје он.

Упитан зашто се то сада ради и зашто пред косовским политичарима, он каже да не зна, али да верује да то има неку позадину.

„Нисам склон да верујем да се ради о хуманом ставу и потреби за истином… Очигледно да иза тога нешто стоји, али какав се сплет ствари одиграва у задње време, мислим да неће дуго потрајати и да ћемо бити свесни свега тога о чему се ради“, истиче Мирослав Ивановић.

ЕУЛЕX тврди да Симонс не говори истину
Наводе Малкома Симонса, који је у свом исказу причао и о пресудама бившим лидерима „ОВК“ и тврдњама да је Мисија српским тужиоцима доставила документа у вези са случајевима ратних злочина, демантовао је ЕУЛЕX, тврдећи да се ради о „скупу лоше замишљених и непоткрепљених неистина и личних мишљења Симонса“.

„Знајући да не може да буде тужен за клевету, пошто је изјава Симонса покривена имунитетом парламентарне привилегије, он је учествовао у намерној кампањи дезинформација које се односе на прекршаје који су се наводно догодили док је радио за ЕУЛЕX и које имају за циљ да служе конкретним скривеним мотивима и интересима“, поручили су из ЕУЛЕX-а.

Ипак, у наводе да је Оливер Ивановић починио ратни злочин није веровала ни српска, али ни добар део косовске јавности. Он је приведен у јануару 2014, а суђење је почело 10 месеци касније. Првостепено је био осуђен на девет година затвора, да би та пресуда била укинута 2017, односно годину дана пре његовог убиства.

Породица верује да је циљ био да се Оливер заустави и да се спречи његова кандидатура за градоначелника.

(Нова/Коссев, 16. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print