Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Мирослав Лајчак: Нова рунда дијалога после избора на Косову, споразум из Вашингтона није обавезујући

Специјални представник Европске уније (ЕУ) за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак потврдио је да неће организовати нову рунду у оквиру преговора док се не заврше избори на Косову, преноси РСЕ.

„Није тренутак да организујемо нови сусрет. Треба нам нова влада са јаким мандатом која ће наставити процес дијалога“, изјавио је Лајчак. Он је учествовао на видео семинару заједно са немачком амбасадорком у Вашингтону како би расправљао око америчке и европске сарадње на Западном Балкану, посебно на Косову.

Лајчак је рекао да је охрабрен новим именовањима у долазећој америчкој администрацији, којима, како се изразио „нису потребне лекције око региона“ јер се ради о особама које су упућене у процесе на Западном Балкану.

Специјални представник ЕУ за дијалог је признао да у претходној години није постојала координација на релацији Брисел-Вашингтон.

„Прошле године су очигледно постојала два колосека: европски и амерички. Није био наш избор да идемо одвојено. Наши партнери у региону су били су збуњени јер нису желели да буду у позицији где морају да бирају“, навео је Лајчак.

Лајчак: Споразум из Вашингтона није обавезујући

Лајчак уједно поручио да Споразум који су Београд и Приштина потписали у септембру у Вашингтону пред председником САД, Доналдом Трампом, није обавезујући, те да његова примена зависи од добре воље две стране, преноси Н1.

Са друге стране, поручује да без свеобухватног, обавезујућег споразума о међусобним односима две стране, ни Косово ни Србија неће моћи да постану чланице ЕУ.

Међутим верује да за то неће бити потребне године, већ месеци.

Лајчак је напоменуо да процес дијалога убрзо обележава десету годишњицу те да је крајње време да се постигне свеобухватни споразум о нормализацији односа.

Он је најавио да је за постизање овог споразума потребно да политичари буду у стању да „продају“ тај документ јавности, али и да ће највероватније бити потребне неке законске па и уставне промене у земљама, као и могући референдум.

Као бивши министар спољних послова Словачке, једне од пет европских земаља које нису признале косовску независност, Мирослав Лајчак је оценио да ће се позиција ових држава променити ако дође до споразума између Косова и Србије.

„Све што је прихватљиво за Србију, биће прихватљиво и за остале земље које нису признале Косово“, подвукао је Лајчак потврдивши да је у контакту са овим земљама.

 

Извор: Коссев 

Фото: Коссев

 

Став