Покрет за одбрану Косова и Метохије

Мурали све популарнији, један са историјским мотивима у Владичином Хану ујединио грађане

Недавно је на Спортском центру Куњак у Владичином Хану освануо мурал са мотивима Косовске битке изнад које се уздиже Храм Светог кнеза Лазара, један од, према мишљењу многих Ханчана, најлепших објеката у овом месту. Прошлост и историју на зиду, отргнула је од заборава студенткиња Јана Јањић, а на иницијативу младих Ханчана. За само недељу дана, колико је трајала израда мурала, подршку и помоћ пружили су многи грађани, као и локалне продавнице и кафићи.

Место где су се до скоро налазили разноразни графити, сада целом својом дужином и ширином одише историјом, а представља и први већи подухват младе студенткиње нишког Факултета уметности Јане Јањић.

Углавном млади људи из Хана су се организовали да то раде, тражили су дозволу од Спортског центра Куњак, добили су је буквално за два дана, мене су позвали и за два дана смо се договорили да кренемо са радовима – каже Јањићева.

(Фото: Ј.Ј.)

Идеју осликавања зида иза трибина почели су, како каже, без новца, али су се касније ујединили сви Ханчани који су могли да помогну. После једног дана су се убациле и мање радње које то држе, углавном фарбаре да помогну, они су дали боје, свако је дао по неку одређену суму. То је за почетак радова, а новчана средства су наставила да се скупљају док смо радили. Укључили су се и кафићи који су доносили чајеве, пиће… – прича Јањићева.

Радови су почињали од 9 сати ујутру, некад се дешавало да остану и до 10 увече, а за свега седам дана мурал је био завршен. Суграђани су, каже, бојили тробојку и држали јој скелу, а она је осликавала прошлост.

(Фото: Ј.Ј.)

Хан слави Видовдан, а бој на Косову, Кнез Лазар, Храм кнеза Лазара, све то има неку причу, вуче једно друго – наводи Јањићева. Поред овога, на зиду се са леве стране нашао и грб Немањића, исписана Лазарева клетва, а са десне стране оцило. Јањићева на почетку није веровала да ће Ханчани подржати ову идеју, али се на крају све завршило са позитивним коментарима како уживо, тако и на друштвеним мрежама, а огласили су се и млађи и старији људи.

Подизање свести о историји, уопштено о уметности, много значи. Док сам била млађа кад сам уписивала средњу школу ја нисам била ни обавештена да постоје различите уметности, у суштини да неко црта по зиду, а да то може да остане ту и да толико утиче на људе – каже Јањићева.

Половину новца од свог рада на сада већ препознатиљвом муралу у Владичином Хану, одлучила је да поклони у хуманитарне сврхе, породици којој је то најпотребније. У будућности планира да покрене удружење које ће се бавити осликавањем, а њиме би волела да подстакне и друге талентоване људе из Хана на улепшавање града.

,,Уметност је добар лек у изолацији

(Фото: Ј.Ј.)

Време пандемије и ,,закључавања“ млада уметница провела је сликајући.

Са моје стране, уметност је много добар лек што се тиче изолације, што се тиче ограничења кретања. Можеш да искажеш своја осећања, јер си затворен у 4 зида и извор информација око тебе је само корона, онда се затвориш сам са собом и размислиш уопштено о свему, и у време короне ми је дошло као лек, да се извучем из свег тога – каже Јањићева.

Додаје да је претходна година донела много мрачних тема, те су људи веома ,,стегнути“, а уметност у виду мурала доноси људима шетњу и лепе призоре.

Мурали на југу постали све популарнији

Сад их мало другачије гледају. Раније, на пример, графити су били везани за хип – хоп или панк генерацију, углавном је било више некако социјално ангажовано, нека прозивка против система. Сада се мења и некако ми се чине веће је одобрење, нико неће да осуди портрет неког великана, за те неке ствари нико неће да прави проблем, где год се то радило – каже Јовановић.

(Један од мурала на кеју у Власотинцу, Фото: Т.Т.)

О разлици између графита и мурала говори и Јањићева, па за прве сматра да делују више навијачки.

Ја некако волим то шаренило да видим, јер Хан није био нити осликан, а сад тим муралима могу да се покрију одређени делови града где могу да значе – поручује она.

Са тим је сагласан и Јовановић, а додаје да мурали улазе и у туристичку понуду градова који имају неки осликан кварт.

Закључује да је много лепше када је неки зид осликан, него када је исписан графитима или када је само сиво-беле боје.

 

Извор: Јужне вести

Фото: Мурал са мотивима битке на Косову у Владичином Хану/ Ј.Ј.

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print