Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Патријарх Порфирије: У мојим молитвама на првом месту ће бити Срби на страдалном Косову и Метохији, који су у нераскидивом јединству са нашим народом у Републици Србији, али и са нашим народом који живи у Републици Српској, Црној Гори, у Босни и Херцеговини у целини

Прочитај више...

Мустафа: Питање председника треба решити споразумом – Тахири позвао јавно ПДК да се прикључи влади

Са подизањем оптужнице против Хашима Тачија и његове оставке са функције председника приштински медији све чешће извештавају о томе ко ће бити нови председник Косова. За одабир председника неопходна је подршка и споразум поручују из владајуће странке – ЛДК, док у исто време позивају опозициону ПДК да се придружи влади и говоре како њој припада место председника. Са друге стране ААК тражи нове изборе због противљења ЛДК да њихов лидер, Рамуш Харадинај, буде нови председник.

Место премијера припада ЛДК, председника парламента Покрету Самоопредељење, док место председника Косова следује ПДК, изјавио је недавно лидер ЛДК, Иса Мустафа.

Јуче је, појаснио да је овај закључак изнео на основу броја посланика које странке имају у парламенту.

Каже да о томе ништа није договорено, док са друге стране, како преноси РТК, није негирао подршку кандидату ПДК за председника Косова.

Јуче је уједно заменик косовског премијера, Бесник Тахири, упутио јавни позив Демократској партији Косова (ПДК) да постане део владе јер би, како је изјавио, то било добро с обзиром на новонастале околности.

Лидер ЛДК састао се јуче са шефом посланичке групе своје странке, Арбеном Гашијем у згради скупштине, након чега је изјавио да се на састанку није разговарало о новом председнику, већ о економском опоравку.

У току јучерашњег дана састали су се и лидери владајуће коалиције.

Састанку су присуствовали председавајући ЛДК, Иса Мустафа, косовски премијер, Авдулах Хоти, председник ААК, Рамуш Харадинај и лидер НИСМА-е, Фатмир Љимај, изјавио је за Т7 заменик косовског премијера, Бесник Тахири.

О чему се разговарало – каже да није обавештен али претпоставља да је било речи о политичким дешавањима на Косову.

Лидери коалиционих странака се нису оглашавали.

Након овог састанака је међутим, гооврио о теми одабира новог председника. Каже да је за тако нешто неопходна подршка и споразум.

„То је врло озбиљна ситуација, врло осетљива. Без обзира ко је кога подржао, ми смо у ситуацији да имамо председника у Хагу, тамо имамо два бивша председника скупштине и председавајућег посланичке групе“, рекао је Мустафа.

Говорећи о Рамушу Харадинају и његовој кандидатури за ову функцију од стране представника његове странке, Мустафа каже да свако има право да номинује своје чланове, али и да је потребан споразум који пружа подршку и 80 гласова у скупштини.

А у случају да се не дође до договора, као једино решење остају нови избори, додао је Мустафа.

За то време вршиоца дужности председника од 5. новембра – дана када је ухапшен Хашим Тачи, обавља некадашња чланица ЛДК, и председница косовског парламента, Вјоса Османи. Османи функцију председнице може да врши најдуже 6 месеци, након чега, уколико скупштина не одабере новог председника, се расписују нови избори.

Нове изборе прижељкује опозиционо Самоопредељење, а од скорије и члан владајуће коалиције – ААК, а због немогућности да се унутар коалиције постигне договор о кандидату за ову функцију – тј, да за новог председника буде изабран Рамуш Харадинај.

Косовског председника бирају посланици косовске скупштине због чега је његов избор ствар политичког договора парламентарних странака.

Кандидат за ово место мора да обезбеди најпре 30 потписа посланика, а онда и 2/3 већине гласова свих посланика, односно 80 гласова у скупштини у прва два круга гласања, односно већину гласова (61) у трећем кругу.

Уколико се ни у трећем кругу гласања не изабере кандидат, распушта се Скупштина и расписују нови избори у року од 45 дана.

Извор: Коссев

 

Став