Покрет за одбрану Косова и Метохије

Након 11 година – Није време за Слободно српски?

Фото: КоССев

Пре 11 година, 10.октобра 2010. године, емитована је прва емисија Слободно српски, у продукцији Медија центра у Чаглавици.

Гост прве емисије био је тадашњи градоначелник Грачанице Бојан Стојановић.

До данас је реализовано 398. емисија, а последња, за сада, је емитована 13. јуна, ове године.

Протеклих година у Слободно српски су учествовали најзначајнији представници косовске стварности из друштвено политичког живота – председници, премијери, министри, амбасадори, аналитичари, представници цивилног друштва, као и најпознатије личности из света културе, спорта, економије… Све емисије су доступне на сајту www.slobodnosrpski.com.

Слободно српски је према бројним истраживањима протеклих година, најгледанија емисија на српском језику на Косову. То је показало и последње истраживање које је у оквиру иницијативе ОПЕН спроведено крајем прошле године.

Међутим, јавност је већ четири месеца ускраћена за ову емисију, због недостатка финансијских средстава за њену реализацију.

Медија центар као и већина српских медија на Косову, програмске садржаје углавном реализује кроз пројектно финансирање.

“Мој тим и ја смо спремни да сваког тренутка кренемо са емисијом, али без средстава не можемо. Донатори очигледно немају слуха, као што је то случај био раније, а зашто не знам. Вероватно сматрају да на Косову цветају демократија и плурализам, и да грађанима, пре свега српској публици није потребна детаљнија анализа и одговори на бројна питања, која се односе на разне процесе, појаве и догађаје. Можда мисле и да су пре свега српској публици довољне емисије београдских медија”, наводи аутор и водитељ емисије Слободно српски Будимир Ничић.

Ова емисија је годинама била препознатљива као једно од ретких места где се могао чути аутентични глас Срба са Косова, али и других који су имали и смели шта да кажу о идеји мултиетничког Косова и равноправности свих грађана.

“Слободно српски је место где се рецимо владавина права није подразумевала, него проверавала и критички оцењивала. Овако без финансијске подршке стиче се утисак да није време за Слободно српски, те да за српску заједницу има важнијих и паметнијих ствари”, каже Ничић.

Емисија Слободно српски имала је најширу медијску покривеност на Косову, јер је на недељном нивоу емитована на шест телевизија – РТВ Пулс, РТВ Херц, РТВ КИМ, РТВ Мир, као и на јавном сервису Косова РТК1 и РТК 2 каналу.

Реализацију емисије Слободно српски протеклих 11 година подржали су: УСАИД, амбасаде Норвешке, Британије, Луксембурга и Немачке на Косову, затим КФОС, КЦСФ, БТД и РТК.

(КоССев, 11.10.2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print