Покрет за одбрану Косова и Метохије

Наставак судских прогона Срба на КиМ: Ухапшен Србољуб Веселиновић

Фото: Коссев

Вест је ажурирана

Припадници Косовске полиције ухапсили су данас на прелазу Јариње Србољуба Веселиновића (80), интерно расељено лице са КиМ, са боравиштем у Крагујевцу, под оптужбама за наводна имовинско-правна питања, саопштила је данас Канцеларија за КиМ. Из Косовске полиције потврдили су за КоССев да је једна особа ухапшена на Јарињу, а на основу „домаћег“ налога за хапшење.

Веселиновић, који је иначе и расељено лице из Горњег села код Призрена, јутрос је са синовцем кренуо на Косово и Метохију, али је прво задржан на Јарињу, а потом и спроведен у Приштину, где треба да буде саслушан пред тужиоцем, навели су данас из ове владине Канцеларије.

Међутим, у међувремену су из Канцеларије за КиМ прецизирали да се према последњим информацијама са терена, ова особа и даље налази на прелазу Јариње, где га је задржала Косовска полиција која му не дозвољава да настави пут док не изврше, како преноси Канцеларија за КиМ , „додатне контроле“.

Убрзо је уследило и треће саопштење Канцеларије, у ком се наводи да је Веселиновић, у послеподневним сатима пребачен на саслушање у Призрен, а терети се за „нелегалну сечу шума“.

У ранијем саопштењу, Канцеларија за КиМ истакла је да је недопустиво овакво поступање према човеку у деветој деценији живота.

Додали су и то да је Веселиновићу Канцеларија одмах обезбедила браниоца, а да ће како наводе и ургирати поводом његовог случаја и пред свим релевантним међународним чиниоцима.

„На делу је наставак прогона и одмазде према Србима са Косова и Метохије, који се хапсе без икаквог правног основа, под лажним оптужбама и намештеним сведочењима“, оцењују и подсећају и на данашњу пресуду Ристу Јовановићу који је осуђен на „срамну“ казну од шест месеци затвора.

Кажу и да је сада јасно због чега, како су навели, Аљбин Курти у Бриселу није желео да се сагласи са предлогом ЕУ да се обе стране уздрже од акција које би могле да изазову дестабилизацију на терену, „јер све што Приштина ради, ради са намером да изазове дестабилизацију на простору Косова и Метохије“, поручују.

А у приллог томе говори, како наводе из ове Канцеларије, и пораст броја тешких инцидената на простору КиМ, а хапшење Веселиновића, уз „срамну пресуду“ Јовановићу, најсликовитије је „сведочење са каквим се прогоном и одмаздом сусрећу Срби на КиМ, или они који су наклоњени Србији“.

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(Коссев, 21. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print