Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

НАТО: Одлуку о изградњи базе КБС на Црнуши донеле косовске власти

(Фото: КоССев)

„Одлуку о изградњи базе донеле су косовске власти. Стога вас упућујемо да се обратите њима за било какав коментар“, навео је НАТО као одговор на питања КоССева да ли су упознати и сагласни са одлуком да се на Црнуши у Јужној Митровици гради до сада највећа база КБС-а на Косову, те да ли су учествовали у томе.

У Јужној Митровици се гради највећа база КБС-а на Косову

НАТО у одговору за КоССев подсећа да је пре спровођења било каквих активности на Северу Косова од стране КБС-а, неопходно одобрење команданта КФОР-а.

КБС-у је пре било каквог ангажовања на северном делу Косова потребна дозвола команданта КФОР-а, а у складу са споразумом постигнутим са институцијама Косова за који НАТО очекује да се настави са његовим примењивањем“.

Како додају, КБС подржавају у изворном мандату, а преко свог саветодавног тима за везу.

„До сада је КБС у оквиру свог изворног мандата показао да је у стању да изводи операције које се тичу реаговања у кризним ситуацијама и цивилне заштите, те да помаже цивилним властима како би одговориле на природне несреће и остале хитне ситуације, а на корист грађана Косова“, навео је неименовани званичник НАТО-а у писаном одговору за КоССев.

Подсетили су и на то да КФОР и КБС сарађују и спроводе заједничке активности уклањања експлозивних направа.

Ипак, крајем 2018. године у косовској скупштини усвојена су три закона о промени мандата КБС-а, чиме КБС практично постаје војска, што је тада наишло на званично противљење НАТО-а, односно најаве да ће преиспитати нивое ангажовања са КБС-ом.

На наше питање да ли се нешто променило у односу НАТО-а према КБС-у од тада, и ако јесте, шта је другачије, поручили су да и даље „преиспитују ниво свог ангажовања“.

Уједно кажу да остају посвећени безбедности Косова и регионалној стабилности, и да настављају са спровођењем своје мисије под мандатом УН-а, с циљем обезбеђивања сигурног окружења и слободе кретања за све заједнице на Косову.

Како су истакли, и даље пружају своју подршку дијалогу Београда и Приштине – као „једином трајном политичком решењу за Косово и регион“.

Позвали су Београд и Приштину да се постарају да нема тензија и да се уздрже од изјава или акција које могу „довести до ескалација“, те остану усредсређени на напредак уз реформе и дијалог.

Недавна најава општине Јужна Митровица о додели 191 хектара земље за изградњу базе КБС-а наишла је на одијум у делу српских провладиних медија, Канцеларије за КиМ али и СНС посланика у парламенту, који је виде као претњу Србима на Косову.

Потом је о овој теми јуче говорио и председник Србије, Александар Вучић.

Каже да Србија верује да ће се сачувати стабилност и мир на КиМ-у, али и да: „Уколико буде постојала било каква озбиљнија опасност или угроженост за српски народ… знају Срби са Косова све“.

Градоначелник Јужне Митровице, Агим Бахтири, позвао је одмах Вучића да „повуче“ своју изјаву и „ради на признању Косова, јер само на тај начин може да служи својој земљи и читавом региону“.

Каже да Вучић „не може да се меша у унутрашње ствари Косова“, да изградњом ове базе Срби неће бити угрожени и да она не представља провокацију ни за кога.

Иако је Бахтири коментарисао недовршену реченицу председника Србије, одговор му је потом стигао од директора Канцеларије за КиМ, Петра Петковића.

Каже да се Бахтири „уплашио политике мира и порука помирења“ које шаље председник Србије.

Објаснио је да је Вучић изјавом „знају Срби са Косова све“, хтео да каже да Срби знају „ко је гарант опстанка и останка народа“.

Са друге стране, тврди да су једини који би требало да повуку своје изјаве „албански лидери, од којих свакодневно стижу ратнохушкачке изјаве, позиви за стварање велике Албаније и ултиматуми којима се поткопава дијалог“.

Поновио је још једном да ће база бити „директна претња Србима у четири општине на северу покрајине“.

Прошле недеље на Северу се против одлуке из Јужне Митровице изјаснила и НВО из Северне Митровице „Нова друштвена Иницијатива“ која је изразила забринутост и позвала косовску владу да преиспита одлуку. Како су навели, тиме се „потенцијално додатно сегрегирају већ подељене заједнице митровичког региона и доприноси повећању страха који српска мањинска заједница већ осећа према косовским институцијама“.

Извор: КоССев

Став