Покрет за одбрану Косова и Метохије

НАТО поздравља постизање компромиса о деескалацији ситуације на северу КиМ

Портпаролка НАТО-а Оане Лунгеску поздравила је споразум о деескалацији и напретку на северу Косова и Метохије који су постигли Београд и Приштина.

“Мисија КФОР-а предвођена НАТО-ом играће фундаменталну улогу у обезбеђивању његове ефикасне примене, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација из 1999. године којом се КФОР-у налаже да пружа безбедно и сигурно окружење и слободу кретања за све заједнице које живе на Косову”, рекла је Оане Лунгеску, а саопштила војна канцеларија за везу НАТО у Београду.

Она је подсетила да је протеклих дана, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг разговарао са председником Србије Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем о потреби за деескалацијом, суздржаношћу и о повратку дијалогу.

“Поздрављамо што ћемо сутра примити специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирослава Лајчака у Седишту НАТО-а, где ће се састати са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом и Северноатлантским саветом”, навела је Оане Лунгеску.

Поручила је да НАТО наставља да чврсто подржава дијалог уз посредовање ЕУ, као и друге напоре за нормализацију односа Београда и Приштине.

“Ово је једини пут ка постизању трајног политичког споразума за регион и кључан је за стабилност у целом региону”, поручила је Лунгеску.

Председник Србије Александар Вучић саопштио је да је српска страна прихватила компромис за деескалацију ситуације на КиМ. Вучић је пренео да су се обе стране у Бриселу договориле да се јединице РОСУ повуку са Јариња и Брњака, симултано са уклањањем барикада.

Како је додао, Кфор ће своје снаге поставити и пре саме имплементације на Јариње и Брњак и остаће око две недеље да би сачувао сигурност окружења и слободу кретања. Успоставља се употреба “стикера”, односно режим налепница, као привремена мера до коначног решења које је одложено на неко време, навео је Вучић. 

(РТС, 01. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print