Покрет за одбрану Косова и Метохије

Нема казне за масакр над Србима: Породице 14 мучки убијених жетелаца у Старом Грацку већ 22 године чекају правду

Фото: Косово онлајн

На данашњи дан пре 22 године у селу Старо Грацко надомак Липљана догодио се један од најмонструознијих злочина, почињених над Србима од доласка НАТО и цивилне мисије Унмик 1999. године, за који нико још није одговарао.

Само неколико сати пре истека рока од додатних 48 сати за предају оружја албанске војне формације ОВК 23. јула 1999. године, спасавајући презрео род од невремена, 14 српских жетелаца се по други пут у касне поподневне сате вратило у поље.

У страху од напада албанских екстремиста тражили су пратњу Кфора, коју нису добили.

Како се нису враћали, забринуте породице су тражиле помоћ од припадника Кфора, који су у 21.30х у пољу поред комбајна пронашли 13 беживотних тела и једно масакрирано тело 150 метара даље.

Тога дана су убијена четири члана породице Јанићијевић: Слободан (35), Миле (42), Момир (50) и Новица (17). Рафалима су на лицу места покошени и Андрија Одаловић (30), браћа Јовица (29) и Раде (33) Живић, Станимир (45) и Бошко (50) Ђекић, Саша (25) и Љубиша (50) Цвејић, Никола Стојановић (60), Миодраг Тепшић (45) и Милован Јовановић (25).

За убиство 14 жетелаца, међу којима је најмлађи имао 17 година, починиоци нису приведени правди, нити је утврђено како су побијени.

Унмик полиција је октобра 2007. године ухапсила Мазљума Битићија из оближњег села Велики Алас осумњиченог да је учествовао у убиству 14 људи. Услед недостатка доказа после два месеца притвора он је пуштен.

Еулексови тужиоци из канцеларије Специјалног тужилаштва Косова и полицијски истражитељи годинама понављају да раде на овом случају како би прикупили неопходне доказе.

Екстремисти су у више наврата скрнавили и минирали гробље у Старом Грацку на коме су сахрањени и страдали српски жетеоци, због чега се парастос страдалим служи испред спомен плоче постављене у центру села.

Парастосу, који ће данас у Старом Грацком испред спомен плоче служити епископ Рашко-призренски и Косовско-метохијски Теодосије, а како је најављано присуствоваће директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Репулике Србије Петар Петковић.

(Косово онлајн, 23. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print