Покрет за одбрану Косова и Метохије

Нове барикаде код манастира Високи Дечани

© AP Photo / Visar Kryeziu

Кфор је пре неколико дана у близини манастира Високи Дечани поставио барикаде због изградње пута Дечани-Плав , јавља Газета експрес. Градоначелник Дечана Башким Рамосај инсистира да се барикаде уклоне.

Из Кфора поручују да су нове барикаде постављене у сврху заштите манастира Високи Дечани.

Радови су блокирани, јер нису поштовани услови договорени у фази пројектовања за извођење радова од стране компаније извођача, посебно у погледу поштовања Закона о посебним заштићеним подручјима (Закон 03 / Л-039, члан 6) који гарантује заштиту манастира, цркава и других српских православних верских објеката, као и историјских и културних места од посебног значаја за српску заједницу, као и друге заједнице на Косову. Овај закон има за циљ заштиту од било каквог развоја или активности која може оштетити историјски, културни, архитектонски или археолошки контекст, природно окружење или визуелно естетско окружење”, наводе из Кфора. 

 

Они додају да ће се радови у овој области наставити након решавања техничких проблема.

“Радови ће се сигурно наставити чим се реше технички проблеми. Све локације верског и културног наслеђа вредне су за све људе на Косову и сви би требало да допринесу њиховом очувању”, стоји у изјави Кфора.

Градоначелник Дечана Башким Рамосај рекао је да је обавештен о постављању нових барикада у близини манастира, али да он и даље инсистира да се барикаде у потпуности уклоне.

“Одувек сам инсистирао да се ове барикаде у потпуности уклоне. Пре неколико дана дошли су у канцеларију и обавестили ме да ће уклонити бетонске пирамиде какве су биле пре, али због ситуације и контекста са манастиром рекли су ми да их не могу уклонити у потпуности и да ће поставити неке барикаде од дрвета, где је речено да ће садити цвеће”, рекао је Рамосај.

Подсетимо, одлуком Савета за надгледање заштићених зона усвојен је аранжман који ће заштити од оштећења манастир Високи Дечани на Косову и Метохији приликом изградње пута Дечани-Плав.

(Спутњик, 09. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print