Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Новинари српских редакција на КиМ подржали колеге из РТС-а: Ко је наредио СТОП за „Право на сутра“?

(Фото: Ризница)

Двадесетак новинара српских редакција северно и јужно од Ибра блокирало је данас на пет минута административни прелаз Јариње у знак подршке колегама из јавног сервиса РТС-а којима косовске власти већ трећи дан не дозвољавају улазак.

Четворочлана екипа РТС-а, која припрема емисију „Право на сутра“, ни данас није од приштинских власти добила дозволу за улазак на Косово и Метохију. Једна од ауторки емисије Светлана Вукмировић каже да од понедељка до данас екипа јавног медијског сервиса Србије није добила објашњење због чега јој није дозвољено да уђе на Косово.

„Редовно радимо емисију „Право на сутра“ и до сада нам се нешто овако није догодило“, каже Вукмировићева и додаје да је основно правило да се новинарској екипи да објашњење звог чега јој није дозвољено да извештава са простора КиМ“.

У знак подршке колегама из РТС-а новинари из српских редакција и дописници северно и јужно од Ибра, њих двадесетак, нешто после 10 часова прешло је пешице преко административног прелаза и на српској страни се придружили колегама. Они су симболично у знак упозорења на пет минута блокирали саобраћај у правцу Рашке уз захтев упућен приштинским властима да се новинарима омогући слободан рад.

Нагласивши да је у питању типично малтретирање, кршење људским права и права на слободу извештавања председник УНС-а на Косову и Друштва новинара КиМ Будимир Ничић је позвао да се са оваквим стварима одмах престане.

(Фото: Ризница)

„Несхватљиво је да представници међународне заједнице, којима су  уста пуна слободе медија који нам говоре да су слободни медији огледало демократског друштва, ћуте на све ово. Несхватљиво је да и представници Срба у косовским институцијама ћуте на све ово. Ако су се одморили од изборног славља мислим да би коначно требало да нешто конкретно ураде по овом питању јер се ово често дешава ово је трећа екипа у последњих неколико дана да је овде задржана. У недељу су овде задржане наше колеге са ТВ Краљево и ТВ Пинк којима такође није било дозвољено да уђу на Косово“, рекао је Ничић.

Додао је да ће УНС о овом догађају обавестити међународна новинарска удружења, а представнике међународне заједнице и власти у Приштини позвао да раде свој посао. 

 Новинари су данас носили одштампане поруке у којима су тражили право на слободу говора, извештавања и слободу медија.

(Фото: Ризница)

Јован Симић, члан извршног одбора УНС-а и ДНКМиМ пита уколико овако нешто доживљавају новинари, чему онда могу да се надају расељени или интерно расељена лица која живе у ужој Србији.

„Позадина свега је емисија „Право на сутра“ која, очигледно је некоме смета“, приметио је Симић.

Чланица управног одбора УНС-а Драгана Зечевић је подсетила валсти у Приштини да је право на слободу медија једно од основних демократских права, што, како је приметила, очито није случај са друштвом на Косову.

„Ако је емисија право на сутра проблем, онда је очито и проблем правно на сутра Србима са Косова и Метохије“, рекла је Зечевићева.

По окончању новинарског протеста, екипа РТС-а је поново покушала да пређе преко административног прелаза али им је на косовској страни наложено да морају да паркирају возило у страну и да сачекају писмени дозволи из Приштине како би могли да уђу.

 

Извор: Ризница

Став