Покрет за одбрану Косова и Метохије

Нови састанак Вучића и Куртија 19. јула

Фото: Жосеп Борељ, Твитер

Нова рунда дијалога Београда и Приштине на високополитичком нивоу, између председника Србије, Александра Вучића и косовског премијера, Аљбина Куртија, одржаће се у понедељак 19. јула, потврдио је данас портпарол ЕУ, Петер Стано, пише Танјуг, а преноси Нова.рс.

„Високи представник Борељ ће у понедељак бити домаћин још једне рунде високополитичког дијалога Београда и Приштине уз подршку Мирослава Лајчака. Овај састанак ће се фокусурати на напредак постигнут до сада и следеће кораке у дијалогу који је важан за европске перспективе Србије и Косова“, наводи Стано.

Одговарајући на питање Тањуга о напретку постигнутом током претходне рунде разговора Вучића и Куртија, али и експертских делагација Београда и Приштине, Стано напомиње да је дијалог „процес који траје“ и који је „фокусиран на међусобно прихватљивом, правно обавезујућем и свеобухватном споразуму о нормализацији односа“.

Сваки састанак који ЕУ организује као посредник је мали корак напред. Нема назадовања и то је важно, закључује Стано.

Он додаје да је крајњи циљ свих састанака из оквира дијалога да се обе стране приближе и дођу до „консензуса и компромиса“ о нормализацији односа.

Шеф дипломатије ЕУ, Жозеп Борељ је након претходне рунде разговора Вучића и Куртија, која се одржала у Бриселу 15. јуна, најавио да ће до краја јула бити одржан још један састанак највиших званичника Београда и Приштине.

У међувремену, у Бриселу су се састали главни преговарачи две стране како би са експертским тимовима покушали да приближе ставове по питањима раније постигнутих договора када је реч о решавању питања несталих, слободи кретања, енергетици и формирању Заједнице српских општина.

У дипломатским изворима у Бриселу посебно су наглашавли важност добре припреме новог састанка Вучића и Куртија како би се избегао сценарио од претходног пута – да се две стране не сложе ни у чему, пише Танјуг.

(Танјуг/Нова.рс/Коссев, 13. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print