Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Ново Брдо било центар Немањићке Србије, сада окупља Србе у овом делу Косова

Црква у селу Бостане у близини Новог Брда, сабирно је место за Србе који живе у разбацаним селима и махалама у овом делу Косова, пише Телеграф.

На остацима старе цркве, коју су Турци срушили средином 19 века, подигнута је нова црква посвећена Пресветој Богородици. Приликом градње коришћен је материјал са старе новобрдске цркве, коју су Турци разорили одмах по освајању Новог Брда 1441. године. Око цркве је и старо српско гробље, а и новоизграђени парохијски дом.

Село Бостане се први пут помиње 1432. године и налази се недалеко од средњовековног града тврђаве Ново Брдо. Бостане је административни центар општине Ново Брдо. Садашња црква Пресвете Богородице датира из 19. века. Ново Брдо било је седиште економске моћи Немањићке Србије због својих рудника сребра и било је уцртано на ондашњој мапи света.

Патријарх Павле као епископ рашко-призренски посебно се потрудио да се црква реконструише и не падне. Срби у новобрдском крају, кажу да им снагу за останак и опстанак на Косову, дају вера и бројне цркве и манастири подно Прилепца и Новог Брда, као сведоци живе вере православне.

На око 15 километара источно од Новог Брда у средњовековном граду Прилепац, родио се и кнез Лазар, један од најзначајнијих владара у српској историји.

“Одрастали смо поносећи се тиме да живимо у крају где је рођен кнез Лазар, али и да живимо на подручју одакле је полазила сва снага ондашње Србије, када је била најмоћнија на Балкану. Приче о српским јунацима, славној прошлости Новог Брда и његовом сјају у средњовековној Србији, слушали смо од својих старијих. Данас је мало остало од тог богатства. Народ овде веома тешко живи, без посла и сталних извора прихода”, каже један од овдашњих житеља.

Изнад села, налазила се Сашка, односно Латинска црква, коју су у средњем веку подигли чланови дубровачке трговачке колоније и познати новобрдски рудари. У цркви су откривене породичне гробнице и једна остава сребрног накита.

Након рата 1999. године већина Срба није напуштала Бостане, тако да у њему сада живи око 500 људи. Баве се углавном пољопривредом. Црквена општина новобрдска Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске упутила је позив благочестивом народу и свима људима добре воље, да помогну у фрескописању храма Успења Пресвете Богородице у Бостану.

“Претпрошле године почели смо са живописом и уз помоћ Божију и вашу завршили једну четвртину храма. Молимо се Пресветој Богородици да заједно у славу Божију, завршимо ово богоугодно дело. Ако сте у могућности и имате воље и љубави да помогнете и тако и ви постанете део задужбинара заједно са нашом Светородном лозом Немањићком, прилоге можете уплатити на следећи жиро рачун. Свима Вама који сте помогли који ће постати део ктитора и приложника молимо се Господу да Вама и Вашим породицама и свим људима добре воље подари свако здравље и срећу успешно пословање и сваки Благослов Божији. Са поштовањем и љубављу”, наводи управа СПЦО новобрдске у Бостану.

Извор: Kosovo-online

Фото: Телеграф.рс

Став