Покрет за одбрану Косова и Метохије

Норвешки НАТО официр који је одбранио манастире Грачаницу и Драганац 2004. дошао да их посети

Кнут Фловик Торесен (Фото: ИН4С)

Норвешка продукција обишла је и цркву Св. Василија Острошког у Лепосавић, тамо их је дочекао свештеник Драган Ђукић.

Норвешки Нато официр Кнут Фловик Торесен који је у пролеће 2004. када је био Погром и агресија од стране шиптара на Космету спасио манастир Грачаницу од уништења и паљења, као што су урадили са многим светињама на Космету. Занимљиво је и то да се он 2002. крстио у српској цркви у Скугрићу код Модриче у Републици Српској, исте године се венчао и оженио Српкињом. Заједно имају двоје деце, норвешко-српске која су такође крштена у Скугрићу, зато и не чуди што је преко два дана био и непрекидно руководио одбраном Грачанице (у Нато униформи) и како каже и његове православне светиње, и тако није дозволио да и она буде уништена и спаљена, преноси Ђорђе Бојанић

Норвешка филмска екипа у саставу: Кнут Фловик Торесен историчар, Бранко Димески продуцент, Кјетил Палмqуист редитељ, и Терје Холм стручни сарадник, су кроз Србију на пропутовање. Тренутно бораве на Космету, где су и дочекали уз литургију Православну Нову годину у манастиру Драганац заједно са игуманом Иларионом. Данас су обишли и Грачаницу и тренутно обилазе српске светиње. У Србију боравиће до 17. јануара где ће снимити финалне кадрове за филм о страдању српских логораша за време Другог светског рата у логорима у Норвешкој (СТРАДАЊЕ СРБА У КАРАШЈОКУ) у Нишу и Београду, наглашава Ђорђе Бојанић.

Отац Иларион старешина манастира Драганац уручио признање историчару и НАТО пуковнику Кнуту Фловику Тхорасену за допринос у одбрани Грачанице и Српског живља на Косову и Метохији.

После литургије у манастиру Драганац и ватромет у част нове Православне године 2022. коме је присуствовала норвешка продукција.

Норвешка продукција обишла је и цркву Св. Василија Острошког у Лепосавић, тамо их је дочекао свештеник Драган Ђукић.

Конференција за новинаре у Културном центру Грачаница, где је Кнуту уручена Грамата.

Кнут Фловик Турасен у манастиру Грачаници, човек због кога је манастир сачуван и спашен од страдања.

Игуман Иларион, историчар Кнут Фловик Торесен и председник Књижевног друштва Соврлић

Било је планирано да екипу норвешке продукције POX дочека епископ Теодосије, из разлога што је епископ Теодосије позитиван на Ковид вирус, до пријема није дошло. Планирано је да екипу дочека у Патријаршији и патријарх Порфирије, из истих разлога је и то одложено, преноси Ђорђе Бојанић.

Кнут Фловик Торасен и игуман манастира Драганац Иларион у манастиру Грачаница

Норвешки Нато официр Кнут Фловик Торесен који је у пролеће 2004. када је био Погром и агресија од стране шиптара на Космету спасио манастир Грачаницу од уништења и паљења, као што су урадили са многим светињама на Космету. Занимљиво је и то да се он 2002. крстио у српској цркви у Скугрићу код Модриче у Републици Српској, исте године се венчао и оженио Српкињом. Заједно имају двоје деце, норвешко-српске која су такође крштена у Скугрићу, зато и не чуди што је преко два дана био и непрекидно руководио одбраном Грачанице (у Нато униформи) и како каже и његове православне светиње, и тако није дозволио да и она буде уништена и спаљена, преноси Ђорђе Бојанић.

Кнут Фловик Торасен у манастиру Грачаница

 

Игуман Иларион и историчар Кнут Фловик Турасен у манастиру Драганац

Приредио, Ђорђе Бојанић, главни уредник сајта Српска историја

(Српска историја/ИН4С, 14. 01. 2022)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print