Покрет за одбрану Косова и Метохије

Објављена цела жалба: Хашим Тачи тражи да буде пуштен на слободу у „трећу државу“

© AP Photo / Visar Kryeziu
Специјализована већа Косова са седиштем у Хагу објавила су данас јавну верзију жалбе Хашима Тачија на решење о продужењу притвора које је донео судија за претходни поступак 23. јула.
 
Тачи жалбом тражи да се преиначи одлука судије и да се под хитно пусти на слободу, под утврђеним условима, посебно сугеришући жалбеном већу да размотри гаранције трећих држава да неће побећи, опструисати поступак или починити нова кривична дела.
 
У жалби се тврди да је судија погрешио у погледу гаранција трећих држава (које нису Косово) и то и у погледу чињеница и у погледу права, преноси Танјуг.
 
У жалби се, поред осталог, тврди да је судија погрешио у погледу законитог трајања притвора у претходном поступку, као и процене судије Тачијевог утицаја и власти на Косову, која је према ставу његове одбране, како се наводи, “толико неправична и неразумна да представља злоупотребу дискреционог овлашћења”.
Такође, како се наводи у жалби, судија је погрешно проценио да напредовање обелодањивања доказа тужилаштва против њега, повећава опасност од бекства, ка и ризике за опструкцију поступка и чињење нових кривичних дела.
 
Посебно се истиче да је судија лоше проценио гаранције трећих држава, а замерено му је и што није затражио њихове ставове пре одлуке о притвору.
 
Ово ће бити први пут да жалбено веће разматра и одлучује о Тачијевом предлогу за привремено пуштање на слободу у “трећој држави”, а од ове одлуке ће зависити и сва његова изјашњења о притвору.
 
“Треће државе”, изузев Косова, и њихове гаранције да Тачи неће побећи, део су ранијег поверљивог дописа Тачијеве одбране. О жалби ће одлучивати трочлано судско веће: судије Мајкл Пикард, Емилио Гати и Нина Јергенсен, а њихова одлука може се очекивати током септембра.
 
Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими ухапшени су 5. новембра 2020. године, када су пребачени у притвор у Хагу, где се и даље налазе.
 
Сва четворица су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.
 
 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print