Покрет за одбрану Косова и Метохије

ОЕБС: Осуђујемо инциденте усмерене против Драгице Гашић, процес повратка треба да се настави

Мисија ОЕБС-а на Косову осуђује инциденте усмерене против Драгице Гашић. Неприхватљиви су покушаји застрашивања неког ко жели да се врати својој кући и живи у миру са својим суседима, поручили су из мисије ОЕБС-а за КоССев. Прецизирали су да је правни оквир на Косову поводом повратка јасан, те су позвали све укључене стране да подрже владавину закона.

Драгица Гашић прва је српска повратница у Ђаковици. Након што је крајем јуна јавност упозната са тим да се Гашић вратила да живи у Ђаковици, једанаест невладиних организација из ове општине затражило је од локалних власти да је што пре иселе и најавило подношење петиције косовској влади.

Пре три дана уједно је Општина Ђаковица и поднела тужбу, путем које је затражила да се Гашић „поништи уговор о издавању стана са захтевом за привремену меру“.

Ова повратница је у више наврата изјављивала да се напади на њену кућу дешавају свакодневно, а да у продавницу и пекару иде само у пратњи полиције. Уједно, јуче су поједини медији известили су о томе да су пријатељу српске повратнице избушене гуме на аутомобилу и скинуте регистарске таблице насловљене на Нови Пазар.

Из Мисије ОЕБС-а на Косову данас кажу за КоССев да су у контакту са Гашић од њеног повратка у Ђаковицу, и да пажљиво прате и надгледају случај.

„Мисија ОЕБС-а је у контакту са њом од њеног повратка, посебно да би јој помогли и олакшали комуникацију са релевантним заинтересованим странама, укључујући локалну општинску канцеларију за заједнице и повратак и Косовску полицију, који пружају подршку“, навели су.

На питање да ли је ОЕБС упознат са инцидентима у вези са повратком Гашић, из ове мисије су поручили да су свесни „специфичних потешкоћа и осетљивости у Ђаковици као наслеђу сукоба“, али и да верују да процес повратка свих заједница треба да се настави.

„То је основно људско право. ОЕБС је доследно радио на примени људских права, укључујући право расељених лица на повратак и подржавао је право на правду за жртве сукоба“, наводи се у одговору.

Уједно су осудили инциденте усмерене на рачун Гашић.

„Мисија ОЕБС-а на Косову осуђује инциденте усмерене против госпође Гашић. Неприхватљиви су покушаји застрашивања неког ко жели да се врати својој кући и живи у миру са својим суседима“, поручили су.

Навели су и да цене рад Косовске полиције на осигуравању безбедности Драгице Гашић, као и на целом Косову, и подстакли све који који знају идентитет починиоца инцидената, да се јаве полицији.

„ОЕБС је активно ангажован са свим релевантним актерима по овом питању, укључујући општину, Министарство за заједнице и повратак и Косовску агенцију за упоређивање и верификацију имовине. Верујемо да је правни оквир на Косову јасан поводом права на повратак и подстичемо све заинтересоване стране да подрже владавину закона“, додају.

Прокоментарисали су и писање медија о повратку Драгице Гашић у Ђаковицу.

Кажу да су увек подржавали слободне и независне медије на Косову, али и да су са медијима радили на промоцији одговорног извештавања о осетљивим темама.

„Такође подржавамо поштовање кодекса понашања који су развила регулаторна тела за медије која утврђују стандарде етичког и професионалног новинарства“, поручили су.

Подсетимо, приликом недавног снимања прилога о Драгици Гашић, екипе ТВ Прва, Еуронеwс Србија и портала ГрачаницаОнлине.инфо, снимала је локална телевизија Сyри из Ђаковице без њиховог знања, што је од стране медијских радника, али и Удружења новинара Србије, окарактерисано као неколегијано и непрофесионално извештавање .

Из овог удружења указали су на то да су новинари дужни да с посебном пажњом извештавају о темама каква је повратак Српкиње Драгице Гашић и да није прихватљиво да се у негативном контексту прикажу и постану тема прилога новинари других редакција који су извештавали са лица места.

У прилогу који је тада објавила ТВ Сири наводи се да је повратница Драгица Гашић „побегла из Ђаковице јер није могла да се суочи са медијским притиском“ ове телевизије, као и да се „Српкиња поново вратила у пратњи српских медија и других лица које она назива друговима“.

Из ове мисије су на крају подцртали да подржавају власти и друге заинтересоване стране у развоју поузданих политика, стратегија и да у потпуности стоје иза примене правних инструмената и одредби за решавање проблема повратка и интеграције расељених лица.

„Наша главна иницијатива у овом погледу је Скопски процес који је мисија покренула 2014. године, а подржао га УНХЦР. Скопски процес је успешан пример активности усмерене на питање расељавања са Косова, усредсређен на проширену институционалну сарадњу између Приштине, Београда, Подгорице и Скопља“, поручили су.

Додају да кроз ове активности, њихову примену на локалном нивоу и дирекно посредовање, праћање и извештавање ОЕБС-а, подстичу све актере да подрже одржив повратак.

„Наставићемо да се бавимо подршком процесу повратка, у партнерству са косовским институцијама, цивилиним друштвом и међународним организацијама“, закључују из ОЕБС-а за КоССев.

Претходно су инциденти усмерени против Драгице Гашић, позив за исељење, као и подизање тужбе за одузимање стана наишли на осуду невладиних организација како у Приштини, тако и у Београду. Више о томе у:

ФХП и YИРХ Косова: Власти у Ђаковици да повуку тужбу против Гашић, у супротности је са Уставом

Кандић о НВО-има из Ђаковице које би да иселе прву повратницу: „Господе, опрости им, не знају шта раде

Иницијативе младих о Ђаковици: То није ништа ново, насиље се не може оправдати

Данас је уједно и немачки амбасадор у Приштини, Јорн Роде (Јöрн Рохде), позвао грађане Косова и инситуције да подрже процес повратка, јер, како је рекао, то је основно људско право.

(Коссев, 09. 07. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print