Покрет за одбрану Косова и Метохије

Вести

Они се не смирују: 40 косовских НВО против одлуке Европа Ностре да уврсте Високе Дечане на листу 7 најугроженијих споменика

Извор: Каллxо (Текст је изворно преведен са албанског)

Четрдесет организација цивилног друштва реаговало је на укључивање манастира Дечани на листу „7 најугроженијих споменика у Европи“ за 2021. годину од стране паневропске федерације невладиних организација активних на пољу културног наслеђа познате као Еуропа Ностра.

У одговору ових организација које су део овог реаговања, каже се, да уврштвавање једног од најважнијих косовских споменика на ову листу, чије су вредности већ препознате као универзалне вредности које је УНЕСЦО уврстио на Светску листу културне баштине, „лажни је одраз стварности на Косову са тенденцијом да нашу животну средину представи као опасну за безбедност и добробит манастира Дечани“.

Писмо 40 организација цивилног друштва у целости:

„Ми, организације цивилног друштва на Косову, изражавамо нашу дубоку забринутост због укључивања манастира Дечани на Листу „7 најугроженијих споменика Европе“ за 2021. од стране паневропске федерације невладиних организација активних на пољу културне баштине познате као ЕУРОПА НОСТРА.

Сматрамо да је уврштавање једног од најважнијих косовских споменика на ову листу, чије су вредности већ препознате као универзалне вредности које је УНЕСЦО уврстио на Светску листу културне баштине, лажни је одраз стварности на Косову са тенденцијом да нашу околину прикажемо као опасну за безбедност и добробит манастира Дечани.

Ми, организације цивилног друштва на Косову, изражавамо дубоко огорчење према организацији „Будућност верског наслеђа“, секуларној, не-профитној организацији, регистрованој у Белгији, која је на основу неистинитих и непроверених података номиновала манастир Дечани на листу ‘7 најугроженијих споменика у Европи’.

Подаци представљени у документу о номинацији углавном потичу из извештаја српских институција за које је већ доказано да зарад политичке сврхе лажно представљају стварност Косова.

Забрињавајуће је то што се оцена ове номинације од стране Саветодавног одбора Еуропа Ностра, објављена 10. децембра 2020., заснива на овим непровереним и лажним подацима.

Објављени документ наводи да је манастир Дечани био на мети покушаја ИСИС-а у 2016. години који се односи на инцидент са графитима написаним у знак подршке ИСИС-у на спољном зиду, али чији починиоци никада нису идентификовани. Локалне и међународне безбедносне институције засад немају информације о присуству екстремистичке организације ИСИС на Косову и било каквој изолованој активности ове организације у манастиру Дечани.

Супротно томе, званични подаци показују да је околина манастира Дечан безбедна и мирна и годинама није забележен ниједан инцидент са етничким или верским мотивима.

Даље, образложење за избор манастира Дечани на листи ‘7 Споменика најугроженијих у Европи’ такође се заснивају на такозваном „ризику који произлази из плана Владе Косова за изградњу“ такозваног ‘међународног аутопута’ који повезује општину Дечане са општином Плав (Црна Гора ). Фондација „Културно наслеђе без граница“ Косова је писмом упућеним 17. децембра 2020. године обавестила Одбор Еуропа Ностра и Саветодавни одбор да су влада Косова и надлежни из манастира Дечани већ постигли договор да ће се међународни пут градити изван заштићене зоне. Заштићен. Жалосно је што ова чињеница није узета у обзир током оцењивања номинације.

Ми, организације цивилног друштва на Косову, такође смо шокирани чињеницом да се у изјави Саветодавног одбора питање заштите културног наслеђа спомиње у контексту такозваних ‘разговора о нормализацији односа Београда и Приштине’. Ова реченица додатно јача наше уверење да Еуропа Ностра служи Влади Србије која има за циљ да питање културног наслеђа врати за преговарачки сто, са намером да отвори поделу културне баштине са статусом „екстериторијалности“.
Уверени смо да је ова тенденција супротна косовским тежњама за мултиетничким и демократским друштвом.

Културно наслеђе на Косову заједничко је наслеђе свих његових грађана и сваки покушај да се то подели опасно је и у супротности је са европским вредностима.

Ми, организације цивилног друштва на Косову, верујемо да би улога Еуропе Ностре требало да буде таква како је описано у оснивачком документу и смерницима (њиховог деловања – прим.ред.). Као таква, Еуропа Ностра мора бити посвећена добробити косовског културног наслеђа како би оно било мост помирења, део нашег свакодневног друштвеног, културног и економског живота и са несметаним приступом свих без етничких и верских разлика.

Сматрамо да би такав поступак уврштавања споменика требало да прође кроз много сложенији поступак, као што је преглед релевантних извештаја или докумената, теренско истраживање и аргументи свих укључених страна, посебно када се налазе у одређеном политичком, економском или културном контексту.

То је једини начин да се добије тачнија слика стварности, па зато ми, организације цивилног друштва, захтевамо да Еуропа Ностра преиспита своју одлуку на основу података који се лако могу утврдити на терену.

Позивамо Еуропа Ностра у посету Косову како би се састала са свим заинтересованим странама и верификовала све податке у складу са критеријумима програма „7 најугроженијих споменика у Европи“, што би Европу Ностра учинило веродостојном и поузданом за све. Док се то не уради, ми, организације цивилног друштва, и даље смо забринути због негативних ефеката одлуке Еуропа Ностра, која сама по себи има потенцијал да поткопа процес изградње међусобног поверења између заједница на Косову.

Списак организација које су подржале:

 1. Admovere (Tranziciona pravda/obrazovanje/izgradnja mira)
 2. AVOKO
 3. BIRN Kosovo
 4. CEL Kosova
 5. CETPrizren
 6. CIPOF/Childproof
 7. Kulturno nasleđe bez granica – CHwB Kosova
 8. Docomomo_Kosova
 9. DokuFest
 10. EC MA NDRYSHE 
 11. EcoZ
 12. ETEA
 13. Lumbardhi Foundation
 14. 17 Foundation
 15. Fortresa
 16. Forum za građansku inicijativu FIQ
 17. Futja Ngjyrë
 18. GERMIN
 19. Gruaja Hyjnore
 20. Grupa za pravne i političke studije (GLPS)
 21. Kosovska inicijativa za stabilnost – IKS
 22. Iniciativa për Histori Gojore
 23. Internews Kosovo
 24. Kino Armata
 25. Kosovo fondacija za arhitekturu – KAF
 26. Kosovski konzorcijum civilnog društva za održivi razvoj – Kosid
 27. Kosovska fondacija civilnog društva – KCSF
 28. Pokret FOL
 29. Organizacija za povećanje kvaliteta obrazovanja – ORCA
 30. Pishtarët
 31. Multimedijalni centar
 32. Centar za psihosocijalna i medijska istraživanja (QHPSM)
 33. Aktivni građani
 34. Rrjeti i Grave Qeliza
 35. SHE-ERA
 36. Asocijacija za međunarodne intelektualce u Dečanima
 37. Syri i Vizionit
 38. Teatri ODA
 39. TOKA
 40. ZANA

Наслов: Покрет за одбрану КиМ

(Коссев, 16. априла 2021)

Став