Покрет за одбрану Косова и Метохије

Опозиција критикује Куртија: Ништа без САД

Фото: Н1

Вест је ажурирана

 

Нова рунда дијалога на високом нивоу одржана је јуче у Бриселу. Након завршених разговора, председник Србије и косовски премијер, износили су контрадикторне изјаве и један другог међусобно оптужили да други лаже. Једини исход јучерашњих разговора, према наводима ЕУ, је тај да су се стране договориле да се поново састану. Косовски премијер је на овом састанку представио декларацију мира коју је, како је казао, председник Србије одбио, а истовремено је оптужио Србију за три наводна геноцида од 1879. до 1999.

И док владајућа странка поздравља Куртијев перформанс, исто мишљење не дели и опозиција на Косову. Узалудан сусрет, популистичка реторика пре избора, захтевом Србији за суочавање са прошлошћу Курти је кренуо на пут без краја, само су неке од критика на рачун Куртија.

 

Харадинај: Још један узалудан сусрет, дијалог без САД „мртав“

Говорећи о јучерашњем састанку Вучића и Куртија у Бриселу, лидер Алијансе за будућност Косова, Рамуш (Рамусх) Харадинај, оценио га је узалудним.

Куртијева обраћања дефинисао је као „популистичку реторику“ која се користи само ради обмане народа уочи избора.

Према његовим речима, косовски премијер, Аљбин Курти, одлучио је да у овим преговорима ништа не предузме, а са друге стране и не жели да схвати да је дијалог без САД, како је казао, „мртав“.

„Не жели да разуме да је у ћорсокаку са Борељом и Лајчаком. Што се даље одлаже укључење америчког изасланика, то ће за Косово штета бити већа“, написао је Харадинај на Фејсбуку и додао да је Америка у дијалогу, „он би већ био на ивици коначног споразума“.

Са њим се сложио и шеф посланичке групе ове странке, Бесник Тахири, који је јуче током трајања састанка у Бриселу, оценио да у дијалогу неће бити напретка без учешћа САД-а.

Тахири је јуче на конференцији за штампу, након састанка Председништва Скупштине, такође  рекао да је Курти требало прво да извести Скупштину о дијалогу, пре него што је отишао у Брисел.

„Премијер Курти направио је највећу грешку, обећао је да ће дати извештај у Скупштини и то није учинио, био је на одмору више од 10 дана или не знам где је био. Курти треба да има државотворни и одговоран приступ Скупштини. Неће бити успеха у дијалогу без директног учешћа Сједињених Држава“, казао је Тахири.

И посланик Демократског савеза Косова, Арбен Гаши, такође је критиковао Куртија због тога што није поднео извештај о дијалогу Скупштини, чиме је, како оцењује, прекршио своје критеријуме.

„Док је био у опозицији, Курти је захтевао подношење извештаја у Скупштини Косова сваки пут када је одржан састанак, а сада су прошла четири месеца откако Курти није поднео извештај Скупштини по овом питању“, рекао је Гаши и додао да ће такав његов став гласачи казнити на следећим изборима.

И док опозиција на Косову критикује Куртија, са друге стране председник Удружења Црногораца на Косову, Слободан Вујичић критике је упутио на рачун председника Србије, Александра Вучића.

                        

„Председник Србије Вучић након јучерашњег састанка са косовским премијером Куртијем, изјавио је из Брисела да је од јуче много забринутији за положај Срба на Косову док је његова брига за косовске Црногорце који су листом држављани Србије као и увек до сада изостала“ навео је Вујичић у саопштењу.

Вујичић је оценио да Вучића „једноставно га није брига за њих или просто поштује и уважава косовски Устав, па и он не признаје постојање црногорског народа на Косову“ и додаје да га са друге стране Устав Србије обавезује да штити водећи рачуна на очување црногорске етничке особености, положаја и свеукупног идентитета.

Каже и да их се Вучић сети да постоје „једино за време избора након којих их поново заборави али заборави и да испоштује обећања и преузете обавезе које им је преко његових емисара дао“.

„Таквим односом и ставом даје лош пример, изазива код нас оправдану зебњу и врло штетно и негативно утичете на ионако крхко јединство и врло тежак положај православних народа на овим просторима“, закључује Вујичић у саопштењу.

 

Термколи: Браво премијеру, Србија мора да схвати ко је агресор, а ко жртва

Било је и оних који су хвалили Куртијево обраћање. Међу њима је бивша посланица Демократског савеза Косова, Мељихате Термколи, која је похвалила конкретно део обраћања косовског премијера о наводна три геноцида над Албанцима од 1878. до 1999 које је починила Србија.

Она је на свом Фејсбуку након састанка написала, да Србија мора да схвати ко је агресор а ко жртва.

„Браво, премијеру Курти, још једном! Србија, али и други морају да схвате и прихвате ко је починио геноцид над Албанцима (три пута од 1878. до 1999.), ко је агресор, а ко жртва. Не заборавимо да су улоге промењене пре неколико година, Србија је уклоњена као жртва”, навела је Термколи.

Хазири: Ако Курти настави да тражи да се Србија суочи са прошлошћу, то иде у правцу који нема краја

Заменик лидера ЛДК, Луфти Хазири, са друге стране, казао је да је јучерашњи састанак у Бриселу потврдио да „Курти није спреман за преговоре, а да са друге стране има изражени став у Приштини да се у Бриселу састаје и разговара“.

Он је такође додао да Курти у Брисел иде да разговара, али не да преговара, а да се обе стране не баве суштином проблема, већ су још увек на „популистичком нивоу“.

Хазири истиче, да је Куртијев споразум са тачком у којој се тражи да се Србија „суочи са прошлошћу“ ван очекиване агенде и ако о томе настави да преговара, оцењује да то иде у правцу који нема краја.

Абази: Србија одбија да види Косово као равноправну страну

„Срби могу да прихвате све, али не и да Албанце виде као равноправну страну у дијалогу“, навео је у својој релацији посланик Самоопредељења, Хаки Абази, а поводом Вучићевог одбијања Куртијевог предлога да се између Београда и Приштине потпише Декларација о миру.

Абази је казао да Србија и даље сматра Косово мањим него што оно јесте – „мањим од државе“.

„Али ми имамо свој територијални интегритет и устав. Сада је јасно да концепт једнакости захтева потпис између равноправних држава“, навео је Абази у емисији Инфо магазин на ТВ Клан Косова.

 

Наслов: Покрет за одбрану Косова и Метохије

(КоССев, 20.7.2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print