Покрет за одбрану Косова и Метохије

Османи Несврстанима у Београду: Србија „колонизатор“, изазвала „геноцид“, насилни распад Југославије…признајте Косово

Фото: Коссев

„Србија наставља са својим напорима да поткопава државу Косово лажним причама и аргументима“, поручила је Вјоса Османи. 

Само пар сати након што је бивши косовски министар спољних послова Енвер Хоџај прозвао садашње званичнике у Приштини како игноришу конференцију несврстаних у Београду и поруке одатле, огласила се председница Косова Вјоса Османи – на Фејсбуку.

„На конференцији Покрета несврстаних која се одржава у Београду, Србија поново злоупотребљава свој статус посматрача како би искривила истину о држави Косово“, написала је.

Ни ова објава није заобишла „колонизатора“, „геноцид“ и „касапина Милошевића“:

„Под вођством касапина Слободана Милошевиц́а, Србија је изазвала насилни распад Југославије, узрокујуц́и геноцид, злочине против човечности и ратне злочине на Косову, у Босни и Херцеговини и Хрватској, као и флагрантно кршење основних принципа Покрета Несврстаних. Као земља колонизатор, са дестабилизујуц́ом политиком, порицањем геноцида почињеног над недужним цивилима и радњама које су свакодневно у сукобу са напорима за мир и стабилност у нашем региону, Србија доказује да је то у супротности са вредностима на којима се гради Покет несврстаних“.

Потом је подвукла оно што истиче иначе, уз још једно спомињање Милошевића:

„Независност Косова признао је знатан број држава чланица Покрета несврстаних. Међународни суд правде 2010. године потврдио је да проглашење независности Косова не крши међународно право. Стога позивам све државе Несврстаних које нису признале Косово, да се руководе оваквим тумачењем МСП, а не пропагандом Србије која своје корене вуче из Милошевиц́евог менталитета“.

А савети за Србију:

„Да би допринела добросуседским односима између две земље, Србија мора одустати од напора да подрије међународни положај Косова, лобирањем против чланства Косова у међународним организацијама и кампањом против признавања независности Косова од других земаља“.

Пошто Косово, како каже, цени подршку коју јој је пружило неколико држава Несврстаних, ова се званичница из Приштине нада да ц́е земље које учествују на конференцији у Београду истовремено и „јасно одбацити напоре Србије да злоупотреби конференцију за спровођење дестабилизујуц́их политичких програма против Републике Косово и других земаља у нашем региону“.

(Коссев, 11. 10. 2021)

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print