Покрет за одбрану Косова и Метохије

Основни суд у Приштини одредио притвор од 30 дана осумњиченима за тероризам

Фото: Репортери

На захтев Специјалног тужилаштва Косова, Основни суд у Приштини је одредио притвор од 30 дана ухапшенима због тероризма, преноси Газета експрес.

У захтеву које је тужилаштво поднело суду се наводи да су осумњичени, починили кривично дело “припрема терористичких аката или кривичних дела против уставног поретка и безбедности Косова” у вези са кривичним делом “извршење терористичког акта”, преноси Заклетва правде.

М.Б. је осумњичен да је починио кривична дела „припрема терористичких аката или кривична дела против уставног поретка и безбедности Републике Косово“ у вези са кривичним делом „извршење терористичког акта“ и „неовлашц́ено држање, контрола или поседовање оружја”.

Ш.К. се сумњичи да је починио кривично дело “увоз, извоз, снабдевање, транспорт, производња, посредовање и неовлашц́ена продаја оружја или експлозива”.

У захтеву тужилаштва се наводи да постоји бојазан од бекства окривљених од кривичне одговорности, уколико им се омогући да се бране са слободе.

Додаје се да постоји ризик да ц́е окривљени уништити, прикрити, преправити или фалсификовати доказе о кривичним делима, ометати ток истраге или утицати једни на друге јер су А.Ђ., Е.С., Н.С. и М.Б.  починили кривично дело у саизвршилаштву и да су њихове радње узрочно повезане са радњама окривљеног Ш.К.

 Тужилаштво такође тврди да постоји опасност од понављања кривичних дела, узимајуц́и у обзир њихову тежину, околности у којима су деловали, личне карактеристике окривљених, а посебно друштвену опасност, јер исти могу довршити кривична дела за која је претходно извршена припрема.

Одбрана је покушала да одбаци тврдње тужилаштва, али је суд донео одлуку да осумњичени остану у притвору који је продужен на 30 дана.

Специјално тужилаштво Косова и Косовска полиција су 11. октобра, објавили заплену значајне количине оружја, експлозива и готовине.

За “неовлашц́ено држање, контролу или поседовање оружја”, кривични закон Косова наводи да се свако ко поседује, контролише или поседује оружје кршец́и важец́и закон који се односи на такво оружје, кажњава новчаном казном до 7.500 еура или затвором до пет година.

Петорица оптужених за тероризам ухапшени су 10. октобра.

(Газета експресс/Косово онлајн, 12. 10. 2021)

 

Покрет за одбрану Косова и Метохије

ПОДРЖИТЕ

Поделите:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on telegram
Telegram
Share on pinterest
Pinterest
Share on print
Print